Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Rubens (Világhíres festők) - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Rubens (Világhíres festők) - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
 • Rubens (Világhíres festők) - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
 • Rubens (Világhíres festők) - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
 • Rubens (Világhíres festők) - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
 • Rubens (Világhíres festők) - 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS
990 Ft

Május 30-án 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS flamand festőművész

Amint egy kései kritikusa írta: képein "a mediterrán formákat és színeket a flamand vulgáris életörömmel ötvözi egybe", s festményein rögvest az tűnik szembe, hogy "alakjait hús-vér emberekről mintázta".

Az első állítást az magyarázhatja, hogy Antwerpen, ahol Rubens nevelkedett, a Németalföld kettészakadása után nem a szigorú északi protestáns holland köztársasághoz, hanem a temperamentumos spanyol fennhatóság alatt álló déli Flandriához került, amely beengedte határai mögé az itáliai életörömöt is.

A második állítás igazáról pedig bárki meggyőződhet, aki megnéz egy rubensi akt-képet, hiszen emberi hús van rajta elég. Rubens imádta a nőket, festményeit nézve nemcsak művészi érdeklődéséről, de személyes ízléséről is képet kaphatunk, hiszen nagy kedvvel festegette imádott feleségét. Alaposan ismerjük az asszony izgatóan telt idomait, Rubens ugyanis megfestette bundában és bunda nélkül is nemegyszer.

Amikor éppen nem felesége részletes megörökítésén fáradozott, szívesen tett eleget az egyházi megrendeléseknek, de szerelmes szíve sokszor nem hagyta nyugodtan dolgozni, s előfordult például, hogy Szent Cecíliát is feleségéről mintázta. De mindent megbocsátottak neki, mert zseniálisan kezelte az ecsetet. Idővel annyira felkapott művész lett, hogy több képét valójában tanulói festették meg helyette. Ebben persze a megrendelők is hibásak, hiszen IV. Fülöp király sem gondolhatta, hogy az általa megrendelt 112 vásznat Rubens egyedül meg tudja festeni.

Műhelye azonban nagy vagyon termelt neki, így élete végén visszavonult vidéki kastélyába, ahol már csak a saját gyönyörűségére húzta az ecsetvonásokat. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Rubens
  Világhíres festők
  Kiadó: Kossuth / Metropol
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 80
  ISBN: 9789630961233

  Kifogástalan állapotú antikvár könyv, nem olvasott, könyvesbolti példány.

 • Cikkszám
  649777
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés