Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Rózsa Sándor (Móricz) - 140 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Rózsa Sándor (Móricz) - 140 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR
 • Rózsa Sándor (Móricz) - 140 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR
990 Ft

Móricz Zsigmond Rózsa Sándora a magyar irodalom egyik legtökéletesebben megformált paraszti alakja, a megtaposott, elnémított nép legjobb tulajdonságainak megtestesítője, a népi vágyak összesítője egy személyben, valóságos mesehős bátor igazságtevő, hibátlan férfi, gáncstalan gavallér. Ezért számíthat mindig a nép támogatására, ha másra nem, hát cinkos hallgatására. És ezért szólnak róla népdalok, ezért dicsőítik minden tettét, eszményítik alakját. Lelkesítő, ihlető népi hős, s az író mesélő kedve is talán ebben a regényben bontakozik ki a legszebben. Varázslatosan örökíti meg a természetet, csodálatosan szép csínekkel festett tájakon, vad nádasokban, végeláthatatlan mezőkön bonyolódik az izgalmas, eseményekben, kalandokban gazdag cselekmény. S minden alakját utolérhetetlen művészettel mintázza meg, a hős betyárvezért éppúgy, mint az esett szegényparasztot, a furfangos polgárparasztot éppúgy, mint a finomkodó urat vagy a bárdolatlan dzsentrit.

2018. november 22-én 140 éve hunyt el RÓZSA SÁNDOR alföldi betyárvezér. Életrajza körül sok a bizonytalanság, még olyan nagyságok is egymásnak ellentmondó tényeket közölnek vele kapcsolatban, mint Krúdy, Mikszáth, Móricz és Jókai. Még az sem bizonyos, mikor kezdte a betyárkodást, de az biztos, hogy huszonévesen már börtönben ült. Ám megszökött, 1848-ban részt vett a szabadságharcban, de az általa vezetett csapatok többet raboltak, mint harcoltak, ezért a hadvezetés feloszlatta az öntörvényű alakulatot. A szabadságharc bukása után végleg betyárnak állt, és legendás akciók sorát hajtotta végre, 1868-ban még egy postavonatot is kisiklattak. Hihetetlen történetek keringtek róla, Móricz Zsigmond Rózsa Sándor című regényével valóságos nemzeti hőst faragott belőle, de történeteinek persze a fele sem igaz. Hasonló a helyzet Móra Ferenccel, aki szerint fiatalon úgy készült fel a betyáréletre, hogy "egy áldott állapotba került kocsmárosné hasát felvágatta, hogy a meg nem született csecsemő kisujjához hozzájusson, mivel az ő társadalmi köreiben elterjedt hit szerint a golyó nem fogja azt, aki ilyennek a birtokában van." A híres betyár különben kalandos élete során tényleg nem kapott egyetlen lőtt sebet sem, igaz, a szegény parasztnép ott segítette - a többi betyárral együtt -, ahol tudta. Az állandóan menekülők részére kis elemózsiás batyut akasztottak például a tanya végibe, ez volt az ún. "betyártarisznya". Rózsa Sándor - akiről annak idején népdalok, később regények születtek, a múlt század közepén pedig nagysikerű filmsorozat készült róla - végül a szamosújvári börtönben halt meg. Halála előtt két évvel Jókai még meglátogatta a börtönben, és igen meglepődött; a puszták réme békés szabólegény lett, éppen "blúznak való vásznat szabott nagy ollóval". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Móricz Zsigmond
  Rózsa Sándor
  Kiadó: Athenaeum
  Kiadás éve: 1949
  Oldalszám: 748

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  639868
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés