Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Régi és új emberek - 140 éve született KRÚDY GYULA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Régi és új emberek - 140 éve született KRÚDY GYULA
 • Régi és új emberek - 140 éve született KRÚDY GYULA
570 Ft

Még mindig kerülnek elő könyvtárakban porosodó napilapok hasábjairól, asztalfiókokból elfelejtett, kiadatlan Krúdy-regények, amelyek méltók a Szindbád-történetek, az Asszonyságok díja írójához.

Most Kozocsa Sándor újabb fölfedezésekkel örvendezteti meg a Krúdy-rajongókat. Több regényt és elbeszélést gyűjtött össze: A Régi és új emberek, A helyettes halott, a Szarvasgomba-emberek, A költő és a leányzó, A csillag, aki jár és az Álarcos hölgy című írásokat. Az 1911 és 1930 között született, eddig kallódó művek az anekdotázó romantika és bizarr mese, a színes történelmi körkép és legenda, a századfordulós szerelmi idill és a világ maró gúnnyal ábrázolt dzsentrivilág mesteri ötvözetei. Mesélőkedve leleményessége, finom iróniája és furcsa alakokat teremtő képzelete friss és megragadó ezekben a véletlen folytán életműve perifériájára került kisregényekben is.

2018. október 21-én 140 éve született Nyíregyházán KRÚDY GYULA író. Egész élete legendás történetek sorozata, ő volt az éjszakák kóbor lovagja, állandó vendég a lóversenyen és a kártyaszalonokban - de nem is kell sorolni, aki olvasta könyveit, úgyis tudja. De nincs mit csodálkozni rajta, "családi örökség" volt nála kalandor természete, talán kevesen tudják, hogy nagyapjának testvére, Krúdy Kálmán híres betyár volt, aki ha megjelent a losonci vásárban, a "formás, fehér lábú menyecskék" szaladtak szerteszét, mint "a megriasztott récék". A Szindbád-lelkû írónak persze imponált őse duhaj természete, ő is igazi életmûvész volt, szeretett enni, inni, imádta a nőket, jó példa, hogy amikor évekig a Royal Szállóban lakott, elszerette a szállodaigazgató feleségét, miközben viszonyt folytatott az asszony lányával is. Kétszer nősült, s rettentő testi erejének nagy hasznát vette a puha ágyakban folytatott kemény csatái során, szerelmei nem is panaszkodtak az ellátásra soha. Jellemző világlátására, hogy amikor egy ifjú filosz a mûvészet hivatásáról faggatta, ő a kocsmaasztal mellett szépen kifejtette neki; "Még ma is élnek emberek, akik nem tudják, hogy a székelygulyásba nem színhús, hanem csontos húsdarabkák valók". És hát valljuk meg, igaza volt, ezek a valóban fontos dolgok az életben. îrásai konyhamûvészeti alapmunkák, leírásaiból pedig pontosan rekonstruálni lehet a korabeli divatot. Barátai legendákat meséltek róla, képes volt egy álló nap egyfolytában enni és inni, de ha kellett, dolgozni is. A végletek embere volt, társaságban hol egész éjjel hallgatott, hol reggelig be nem állt a szája. Ha szabad ilyet állítani, stílusos volt a halála is, halottas ágyánál gyertyák égtek, a villanyt ugyanis - mivel nem fizette a számlát - már korábban kikapcsolták. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Krúdy Gyula
  Régi és új emberek
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1977
  Oldalszám: 318
  ISBN: 9632704142

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  529531
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés