Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Ravel (Pándi Marianne) - 145 éve született MAURICE RAVEL

ÚJ
Előjegyezhető
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Ravel (Pándi Marianne) - 145 éve született MAURICE RAVEL
 • Ravel (Pándi Marianne) - 145 éve született MAURICE RAVEL
 • Ravel (Pándi Marianne) - 145 éve született MAURICE RAVEL
 • Ravel (Pándi Marianne) - 145 éve született MAURICE RAVEL
 • Ravel (Pándi Marianne) - 145 éve született MAURICE RAVEL
570 Ft

2020. március 7-én 145 éve született MAURICE RAVEL francia zeneszerző

 

"Művészi fejlődése teljesen egységes volt, zenei tehetsége veleszületett, nem pedig izzadságos munka eredménye" - írták pályakezdéséről, amely kiváló képességei ellenére nagyon keserves volt. Amint valaki megjegyezte: "Ravel első alkotásaival úgy elbánt a maradi műítészet, hogy egy életre megutáltatott vele minden hivatalos elismerést". Pályája csúcsán sem bocsátotta meg a kezdeti meg nem értést, a Becsületrendet is visszautasította.

 

Pedig egyébként jól tűrte a kudarcot, egyik operájának bemutatóján például saját kapukulcsát adta kölcsön a mellette az ujjaival fütyülni képtelen elégedetlenkedőnek, s legendás udvariasságával még biztatta is: "Talán ezzel próbálja meg, uram!" Egymás után háromszor pályázta meg a híres Római-díjat, de mindannyiszor elutasították, pedig olyan műveket adott be, mint a Debussy által is csodált Vonósnégyes. Csak a tízes évekre ismerték el végre művészi nagyságát, ekkor viszont kitört az első világháború, s az igencsak gyenge egészségi állapotban lévő Ravel bekönyörögte magát a hadseregbe. Sok elutasítás után végül gépkocsiszolgálatra osztották be, Ravel nagyon örült: "szívem és tüdőm még rendben van - írta boldogan egy levelében -, reméljük, az előbbi megfelelően rugalmas még ahhoz, hogy a veszély pillanatában lecsússzék a nadrágomba".

 

Hiú remény volt, a szíve majdnem elvitte, így legnagyobb bánatára hamar leszerelték. Ekkor már sikeres komponistaként tért vissza a zene világába, remekművek sorával rukkolt elő, majd 1926-ban elkészült legismertebb művével, a Boleróval, amelyet óriási sikerrel adtak elő a párizsi Operában. Ez a műve meg neki nem tetszett igazán; "Csupán egyetlen mesterművet alkottam, a Bolerót, ám sajna, ebben meg nincs zene" - panaszkodott Honeggernek. Élete utolsó éveit általános elismerés közepette élte le, de korábbi mellőzöttségét sosem felejtette el. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Pándi Marianne
  Maurice Ravel
  Szemtől szemben sorozat
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 205

   

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  218611
  Státusz
  ÚJ    Előjegyezhető    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés