Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


R.U.R. - Rossum Univerzális Robotjai - 130 éve született KAREL CAPEK

-20%
ÚJ
R.U.R. - Rossum Univerzális Robotjai - 130 éve született KAREL CAPEK
 • R.U.R. - Rossum Univerzális Robotjai - 130 éve született KAREL CAPEK
1 830 Ft
Akció: 1 464 Ft
Kezdete: 2020.01.08   A készlet erejéig!

1920-ban jelent meg Karel Čapek színműve, a R. U. R., melynek köszönhetően, s melytől kezdve robotnak hívjuk a robotot. Egy elzárt szigeten mesterséges embereket alkotnak, univerzális robotokat, melyek az ember tökéletes másai – leszámítva, hogy képtelenek gondolkodni, érezni és szaporodni. A világ leghatékonyabb és legolcsóbb munkaerőit ontja magából a R. U. R. Kft. gyára, az egész világ robotokat akar. Azonban a szigetre érkezik egy fiatal lány, Helena, s a férfiak iránta érzett csodálata mindent megváltoztat. Habár robot-lázadást akar szítani, inkább feleségül megy Harry Dominhoz, a R. U. R. Kft. főigazgatójához. Az áhított paradicsomi állapot, ahol az embernek nem kell többé dolgoznia, hanem egy feladata van csupán: magával foglalkozni – átmeneti állapot. Az utópisztikus állapot hirtelen disztópiává válik. Az ember újra kiűzetik a (mesterséges) paradicsomból, ki a föld színéről. Istent játszani megbocsáthatatlan. Van-e remény a robotok uralta, ember nélküli világban, ahonnan az élet eszenciája szép fokozatosan tovatűnt?

2020. január 9-én 130 éve született KAREL CAPEK cseh író. Azon kevés külföldi szerzők egyike, akinek szinte minden műve olvasható magyarul is, köszönhetően remek humorának és pompás meseszövésének. Betörők, bírák, bűvészek és társaik címmel például szellemes bűnügyi történeteket adott közre, mintegy mellékesen, amint mondotta, az eseteket, "a villamos peronján állva, munkába menet" gondolta ki. Az irodalomtörténet lapjain több okból is előkelő helyen jegyzik. Először is, ő volt a tudományos-fantasztikus irodalom egyik előfutára, főként az Abszolútumgyár című regénye jelentős ebben a tekintetben. Érdekes módon már a húszas években a technikai fejlődés civilizációs problémáit feszegette, ezért könyvei, például A rovarok életéből és A fehér kór ma is elgondolkodtató olvasmány. Művészete mintegy előkészítette a cseh avantgárd kibontakozását, és műfordítóként is a legnagyobbak között foglal helyet. A legtöbbet azonban a cseh nyelv köszönhet neki, nyelvi leleményei és stílusa nagymértékben gazdagította az irodalmi nyelvet, sőt általános hatást fejtett ki a nemzeti kultúra egészére. Színdarabjai nagyon népszerűek voltak, Ambrus Zoltán egyik darabjának vígszínházi bemutatója kapcsán sikereit így indokolta: "Capek mester ügyes mester. Igaz, hogy csak röpköd a nagy problémák fölött, mint egy madárka; legfeljebb egy-egy elmésséget csiripel le rájuk: de a közönséget olyan jól ismeri, mint egy mozi-zseni." (Kalendárium Press)

 

 

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

Csatlakozzon a Cseh és szlovák könyvbarátok klubja elnevezésű Facebook-csoportunkhoz, ossza meg olvasmányélményeit, tudja meg, mit olvasnak mások! 

 

 • Karel Capek
  R.U.R. - Rossum Univerzális Robotjai
  Kiadó: Quattrocento
  Kiadás éve: 2013
  Oldalszám: 144
  ISBN: 9786155262012

 • Cikkszám
  584534
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés