Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Puszták népe - Ebéd a kastélyban - 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Puszták népe - Ebéd a kastélyban - 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA
 • Puszták népe - Ebéd a kastélyban - 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA
 • Puszták népe - Ebéd a kastélyban - 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA
790 Ft

A Puszták népe voltaképpen egy avantgárd gesztusból, André Gide 1927-es Kongói utazásának ösztönzésére született. Illyés Gyula a magyar "tengerfenék titkai közé reflektorfényt vető" (Babits) írószociográfiájával, máig nem múló hatású remekműben ábrázolta a két háború között a hazai hitbizományok és nagybirtokok vergődő cselédnépének életét, saját pusztai gyerekkora világát.

A Puszták népének nincs regényszerű cselekménye. Tárgyias leírást ad a pusztai cselédek életének általános, mindenkire és mindenhol jellemző vonásairól, tehát a hazai nagybirtokrendszer sajátosságairól, amelyet saját emlékeivel tesz érzékletessé. Az elbeszélt sorsképlet egyrészt a változatlanságot, az életforma merev állandóságát hangsúlyozza, másrészt – az életrajz szintjén – mégiscsak van változás: lehetségessé válik a család számára a kiemelkedés a pusztáról. A mű időszerkezete így szintén két alapszempontot érvényesít. A pusztai változatlan életben is van azonban valami elmozdulás. Három nemzedék sorsa s ennek megfelelően három korszak jelenik meg. A nagyszülőké a kiegyezés korát idézi fel. A szülőké a századelőt, ez a kor adja az író gyermekkori élményeit is. Végül az elbeszélő felnőttkora, a harmincas évek egyúttal a megírás és a szembesítés ideje is.

* * *

Az Ebéd a kastélyban műfaji megjelölése értelmében ugyan regény, de nem a képzelet terméke. Inkább azt mondhatnánk, hogy történelmi non fiction, amelyben szűkebb hazája egykori földbirtokos grófjával és családjával való találkozását beszéli el a Puszták népe írója. A találkozás időpontja is történelmi dátum: nem sokkal az ország felszabadulása után jött létre az a találkozás, amikor a földjét-rangját vesztett gróf ebédmeghívását elfogadva, egy szigorúan őszinte, de felszabadult és fesztelen hangulatú, egész napos beszélgetés keretében, az egykori pusztai kovács fia és az egykori, több tízezer holdas hitbizomány arisztokrata kegyelmes ura – ki-ki a maga nézőpontjából – áttekintette a magyar arisztokrácia történelmi múltját és történelmi mulasztásait. A beszélgetés azonban nem korlátozódik a történelmi múltra, hanem résztvevői – ismét ki-ki a maga nézőpontjából – a társadalomban élő ember örök és mindig aktuális kérdéseiről, például a hatalom és szolgaság, társadalmi igazság és történelmi szerepvállalás viszonyáról is elmondják egy történelmi kataklizma hatására támadt gondolataikat.

2018. április 15-én 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA író és költő. A puszták népének fia volt, ha az arrafelé valósiak meg nem sértődnek, tényleg a világ végén született, és már elmúlt tíz éves, amikor először látta meg a várost. Azért érdemes ezt hangsúlyozni, mert a tanyasi kis-fiúból igazi európai szellem lett, amikor egy nemzetközi tanácskozáson az első pár mondatot elmondta franciául, a hallgatóság francia tagjai tapsviharban törtek ki, hisz olyan tökéletes franciasággal talán ők maguk sem tudtak. Illyés tizennyolcévesen került ki Párizsba, ahol előbb rakodómunkás volt, majd a Sorbonne-on hallgatott filozófiát és francia nyelvészetet. A francia fővárosban - pontosabban fogalmazva: a világ kulturális központjában - érett költővé is, és kezdő lírikusként valóban eldöntendő kérdés volt számára, hogy francia szürrealista költő vagy magyarul verselő poéta legyen. Végül ez utóbbit választotta, bár hazatérése után kissé félve fogott a húrok pengetésihez, két évtizedig a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, s már elmúlt ötvenéves, amikor egyedüli hivatásul az irodalmat választotta. Igaz, akkorra már ő volt a kor legtekintélyesebb költője, akinek még a politikusok is keresték a barátságát, olyan nemzetközi tekintély, aki még azt is megengedhette magának, hogy Egy mondat a zsarnokságról című híres versében nyíltan színt valljon a korabeli társadalmi viszonyokról. Több mint nyolcvan évet élt, nagy idők tanúja volt, az irodalomban kevésbé járatosak is bizonyára tudják, hogy az ő felesége volt József Attila utolsó múzsája, Flóra. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Illyés Gyula
  Puszták népe / Ebéd a kastélyban
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1974
  Oldalszám: 538
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9631500756

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  686222
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés