Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Primavera - 575 éve született SANDRO BOTTICELLI

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Primavera - 575 éve született SANDRO BOTTICELLI
 • Primavera - 575 éve született SANDRO BOTTICELLI
 • Primavera - 575 éve született SANDRO BOTTICELLI
570 Ft

Láng György az 1930-as években hosszú időt töltött Botticelli hazájában, Firenze városában, s valósággal lenyűgözte őt a korai reneszánsz, a quattrocento kiemelkedő festőjének és grafikusának élettörténete, mélyen filozofikus lelkülete és páratlan szépségű művészete. Szenvedélyesen kutatta, majd nagy írói és képzőművészi tehetséggel e könyv lapjain megelevenítette Botticelli egyéniségét, életének eseményeit, a kortársaihoz fűződő kapcsolatát. Nagy hozzáértéssel avatja be az olvasót műveinek titkaiba, megtanít képei élvezetére. A kötet ráhangolhatja az olvasót, hogy elképzelje Mátyás király nagy hatalmú Magyarországának művészi és gazdasági vonzó erejét, amely elvezette a húszéves Botticellit Vitéz János prímás-érsek, királyi kancellár fényes esztergomi palotájába, ahol az ifjú festő lehetőséget kapott rá, hogy művészi tehetségét bemutassa. 1467. június 20-án fényes európai ünnepséggel megnyílt a Vitéz János prímás által szervezett nagyhírű, nemzetközi egyetem, az Academia Istropolitana. Erre az alkalomra készült el, minden bizonnyal, az érsek dolgozószobájának pompás freskódísze, amelynek része volt a négy kardinális erény allegóriája, amely minden jel szerint Botticelli első alkotásainak egyike.

2020. március 1-jén 575 éve született SANDRO BOTTICELLI olasz festő

A XV. század Firenzéjének egyik legnagyobb művésze volt, a tekintélye csúcsán álló Firenze erkölcseinek és hatalmának leghűbb kifejezője.

Egy szegény cserzővarga fia volt, ragadványnevét - eredetileg Alessandro Filipepinek hívták - sem az apjától kapta, hanem annak egy ügyeskezű ötvös barátjától. A kis Sandro nagyon tehetséges volt, s már fiatal legény korában festett egy-két szép önálló képet. A kor egyik festőfejedelmének, Donatellónak a halálakor 22 éves volt, s ekkor meghívták Firenze legnagyobb tekintélyű családjának palotájába, ahol félve csomagolta ki Madonna del Magnificio című képét. A Mediciek elámultak, s örömmel fedezték fel a képen saját arcmásaikat. Botticelli - mai szóhasználat szerint - befutott. Elhalmozták megrendelésekkel, és bár sok képet festett, valamennyi remekmű. A Venus születése című festménye alighanem minden idők egyik legközismertebb művészeti alkotása.

Botticelli nagyon rokonszenves ember volt, kellemes társalgó, hű barát, de rettentő bohém. Szerette a tréfát, egyszer például úgy viccelte meg egyik festőkollégáját, hogy annak új festményén sapkákat ragasztott a Madonna körül repkedő angyalok fejére, szegény barátja kishíján szívbajt kapott. Egyik napról a másikra élt, pedig rengeteg pénzt keresett. A pápa például kisebb vagyonnal jutalmazta egy-egy munkája befejezése után, ő azonban pár nap alatt elmulatta az egészet. Volt időszak, amikor olyan szegény volt, hogy kis híján éhenhalt, lelkes pártfogója, Lorenzo di Medici herceg - a legendás il Magnifico - mentette meg a pusztulástól. Ennek ellenére szép kort ért meg, s így Savonarola kivégzése után még láthatta szeretett városa hanyatlását.

Szabályosan belebetegedett a bánatba, hónapok alatt éveket öregedett, megrokkant, amint az egykorú krónikás szomorúan írta: "nem volt képes egyenesen állni vagy mankó nélkül járni". Szeretett Firenzéje megőrizte emlékét, a híres Uffizi tele van csodás képeivel. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Láng György
  Primavera
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 360
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9631110214

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  695765
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés