Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Prágai utcák és éjszakák - 70 éve hunyt el EGON ERWIN KISCH

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Prágai utcák és éjszakák - 70 éve hunyt el EGON ERWIN KISCH
 • Prágai utcák és éjszakák - 70 éve hunyt el EGON ERWIN KISCH
 • Prágai utcák és éjszakák - 70 éve hunyt el EGON ERWIN KISCH
990 Ft

Prága, a Moldva-part aranyvárosa, nemcsak Husz János és Ticho Brache eszméinek fellegvára, nemcsak Mozart diadalainak színhelye volt – egyéb helyszínek is akadtak ott: árnyékos oldalak, sötét sikátorok, fekete éjszakák. Ezek legjobb ismerője a Bohemia helyi tudósítója, az ifjú Egon Erwin Kisch volt. A riporterkíváncsiság az ifjú Kischt nemcsak a szenzációs események. hírhedt bűncselekmények tetthelyeire űzte: gyakran megfordult „minden különösebb ok nélkül” a város gyanús zugaiban, a lebujok egyértelműen kétértelmű világában, aludt a hajléktalanok menedékhelyén, tutajozott a Moldván, komlót szedett – inkognitóban – a Zatec vidékén.

A Prágai utcák és éjszakák riport és tárcakötet a Gondolat Könyvkiadó 1974-ben Szenzáció! Szenzáció! címen megjelentetett gyűjteményének folytatásának tekinthető. E kötetben három riportkönyv válogatott írásait adjuk közre: a címadó kötet 1912-ben jelent meg, ezt folytatta Kisch egy év múlva a Prága gyermekeivel. Gyerekkorának és gimnazistaéveinek emlékeit idézik az 1920-ban kiadott Prágai kalandozások.

2018. március 31-én 70 éve hunyt el EGON ERWIN KISCH cseh újságíró, a híres "száguldó riporter". Prágában született, s a húszas évek közepén A száguldó riporter című könyvével szerzett nemzetközi hírnevet, ő lett a híres "száguldó riporter". Alighanem őt tekinthetjük a mai értelemben vett riporterek ősének, minden újdondász újságíró példaképének tarthatja. Pedig nem is szeretett száguldani; "Az újságíró ne száguldjon - vallotta -, szenteljen kellő időt az anyagszerzésre". S ő ekként is cselekedett, a száguldó riporter valójában lassan és megfontoltan dolgozott, s remekműveket adott ki a keze alól. Komoly hírlapíróként csak olyat írt le, amit maga is látott, álruhában járta a prágai éjszakát, együtt aludt a csavargókkal az éjjeli menedékhelyeken. Fiatalon még csak-csak megengedte magának, hogy kitalált történeteket adjon közre - a híres prágai kocsmában, a Kehelyben négy korsó sörért osztotta meg hallgatóságával fiktív újsághíreit, miszerint két részeg hullamosó a bonctani intézetből kilopott női holttestekkel keringőzött -, később azonban szigorúan ragaszkodott a tényekhez. Nemcsak szenzációs újságíró, de igen bátor ember is volt. Sajtóvitába keveredett például Hitlerrel, amikor felkutatta, hogy a Führer két helyen két különböző időpontot jelölt meg arra, mikor kapta első világháborús vitézségéért a Vaskeresztet. Nem kis bátorság kellett ahhoz sem, amikor szívós munkával leleplezte, hogy az öngyilkosságot elkövetett Redl ezredes nem a katonai szolgálat súlya alatt roppant össze, hanem homoszexualitása miatt zsarolták, s ezért kiadta az oroszoknak a Monarchia katonai titkait. A német nyelven író "száguldó riporter"-nek a XX. század sajnos sok véres témát adott, s ő ott is volt mindenhol, ahol lőttek. S a borzalmakról tudósítva talán emlékezetébe idézte a boldog békeidőket, amikor még Svejk kocsmájában pár krigliért terjesztette álhíreit, miszerint: emberevő cápa garázdálkodik a Moldva vizében. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Egon Erwin Kisch
  Prágai utcák és éjszakák
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 472
  ISBN: 9632802535

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  618640
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés