Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Pest-budai hangulatok - 195 éve született PODMANICZKY FRIGYES

-25%
ÚJ
Pest-budai hangulatok - 195 éve született PODMANICZKY FRIGYES
 • Pest-budai hangulatok - 195 éve született PODMANICZKY FRIGYES
 • Pest-budai hangulatok - 195 éve született PODMANICZKY FRIGYES
 • Pest-budai hangulatok - 195 éve született PODMANICZKY FRIGYES
 • Pest-budai hangulatok - 195 éve született PODMANICZKY FRIGYES
 • Pest-budai hangulatok - 195 éve született PODMANICZKY FRIGYES
2 950 Ft
Akció: 2 213 Ft
Kezdete: 2019.01.20   A készlet erejéig!

"Budapestről az utazási könyvek azt írják, hogy gyönyörű ifjú hajadon a vén Duna partjain, és tavasszal ibolyaszaga van a városnak, mint a pesti korzó hölgyeinek; őszidőben Buda adja meg a város tónusát, lehulló vadgesztenyék kopognak a bástyasétányon, a méla csöndben áthallatszik a túlsó partról a kioszkbeli katonabanda muzsikája. Az ősz és Buda egy anyától születtek.”

Krúdy Gyula mesél a városról, mely olyan, mint „egy érett korú Carmen, aki nem élhet szenvedély, szerelem és udvarlás nélkül”. A Gasztrohangulatok folytatásaként megjelenő kötetben a Régi pesti svindler, az Aranytükrös kávéházban, Az óbudai szívhalász és még további harminckilenc elbeszélés olvasható a „szépséges, drága, küzdelmes és dúlt pesti élet”-ről, jellegzetes figuráiról, megannyi ismert és titokzatos helyszínéről, hangulatairól.

2019. január 20-án 195 éve született PODMANICZKY FRIGYES báró. "Kockás báró"-nak hívták, becenevét öltözékéről kapta, mert mindig rikítóan tarka, kockás anyagból készült ruhákban járt. Neve persze nem emiatt maradt fenn, hanem azért, mert három évtized alatt - a Közmunka Tanács alelnökeként - ő tette világvárossá Budapestet. Az ő irányításával épült például az Andrássy út és a Nagykörút, de ő "találta ki" az Operaházat is. A munka nagyságának érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy az Operaház helyén akkoriban vadvizes mocsár volt, betyárcsárdával a partján, és Podmaniczky éjjelente fokossal és pisztollyal őrizte a környék rendjét. A mai Andrássy út helyén békák kuruttyoltak, vízi szárnyasok tanyáztak a nádasokban, és a káka tövén költött a ruca. Ilyen körülmények közepette fogott hozzá Podmaniczky, hogy Budapestet világvárossá tegye. Imádta a fővárost, és őt is sokan szerették, Krúdy egyenesen rajongott érte. Sokat is írt róla, egy helyütt például emígyen: "Podmaniczky a század utolsó szeladonja, aki regényhős volt a maga írt regényekben. Budapest alapítójának is lehetne mondani, bár nem hívták sem Romulusnak, sem Remusnak. De legtalálóbb elnevezése lenne az Andrássy út vőlegénye, vagy még inkább Budapest vőlegénye." Krúdytól tudjuk azt is, hogy igazi gavallér volt, aki glasszékesztyűben hajtotta a szénásszekeret is. Egyébként pedig veres frakkban és fehér pantallóban lovagolt a budai Vár utcáin, gomblyukában szegfűt hordott, lábán kamáslis cipőt, és állandóan udvarolt. Furcsa szokásai ellenére nagyonis helyén volt az esze, nem nősült meg soha, megmaradt "Budapest vőlegényé"-nek. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Krúdy Gyula
  Pest-budai hangulatok
  Régi pesti svindler, Aranytükrös kávéházban, Az óbudai szívhalász és más történetek
  Kiadó: Alinea
  Kiadás éve: 2013
  Oldalszám: 216
  ISBN: 9786155303067

 • Cikkszám
  807814
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés