Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Pest-budai hangulatok - 140 éve született KRÚDY GYULA

-25%
ÚJ
Pest-budai hangulatok - 140 éve született KRÚDY GYULA
 • Pest-budai hangulatok - 140 éve született KRÚDY GYULA
 • Pest-budai hangulatok - 140 éve született KRÚDY GYULA
 • Pest-budai hangulatok - 140 éve született KRÚDY GYULA
2 950 Ft
Akció: 2 213 Ft
Kezdete: 2018.10.20   A készlet erejéig!

"Budapestről az utazási könyvek azt írják, hogy gyönyörű ifjú hajadon a vén Duna partjain, és tavasszal ibolyaszaga van a városnak, mint a pesti korzó hölgyeinek; őszidőben Buda adja meg a város tónusát, lehulló vadgesztenyék kopognak a bástyasétányon, a méla csöndben áthallatszik a túlsó partról a kioszkbeli katonabanda muzsikája. Az ősz és Buda egy anyától születtek.”

Krúdy Gyula mesél a városról, mely olyan, mint „egy érett korú Carmen, aki nem élhet szenvedély, szerelem és udvarlás nélkül”. A Gasztrohangulatok folytatásaként megjelenő kötetben a Régi pesti svindler, az Aranytükrös kávéházban, Az óbudai szívhalász és még további harminckilenc elbeszélés olvasható a „szépséges, drága, küzdelmes és dúlt pesti élet”-ről, jellegzetes figuráiról, megannyi ismert és titokzatos helyszínéről, hangulatairól.

2018. október 21-én 140 éve született Nyíregyházán KRÚDY GYULA író. Egész élete legendás történetek sorozata, ő volt az éjszakák kóbor lovagja, állandó vendég a lóversenyen és a kártyaszalonokban - de nem is kell sorolni, aki olvasta könyveit, úgyis tudja. De nincs mit csodálkozni rajta, "családi örökség" volt nála kalandor természete, talán kevesen tudják, hogy nagyapjának testvére, Krúdy Kálmán híres betyár volt, aki ha megjelent a losonci vásárban, a "formás, fehér lábú menyecskék" szaladtak szerteszét, mint "a megriasztott récék". A Szindbád-lelkű írónak persze imponált őse duhaj természete, ő is igazi életművész volt, szeretett enni, inni, imádta a nőket - kétszer nősült -, s rettentő testi erejének nagy hasznát vette a puha ágyakban folytatott kemény csatái során, szerelmei nem is panaszkodtak az ellátásra soha. Jellemző világlátására, hogy amikor egy ifjú filosz a művészet hivatásáról faggatta, ő a kocsmaasztal mellett szépen kifejtette neki; "Még ma is élnek emberek, akik nem tudják, hogy a székely gulyásba nem színhús, hanem csontos húsdarabkák valók". És hát valljuk meg, igaza volt, ezek a valóban fontos dolgok az életben. îrásai konyhaművészeti alapmunkák, leírásaiból pedig pontosan rekonstruálni lehet a korabeli divatot. Barátai legendákat meséltek róla, képes volt egy álló nap egyfolytában enni és inni, de ha kellett, dolgozni is. A végletek embere volt, társaságban hol egész éjjel hallgatott, hol reggelig be nem állt a szája. Évekig a Royal Szállóban lakott, de ott sem hazudtolta meg magát; elszerette a szállodaigazgató feleségét, miközben viszonyt folytatott az asszony lányával is. Ha szabad ilyet állítani, stílusos volt a halála is, halottas ágyánál gyertyák égtek, a villanyt ugyanis - mivel nem fizette a számlát - már korábban kikapcsolták. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

 • Krúdy Gyula
  Pest-budai hangulatok
  Régi pesti svindler, Aranytükrös kávéházban, Az óbudai szívhalász és más történetek
  Kiadó: Alinea
  Kiadás éve: 2013
  Oldalszám: 216
  ISBN: 9786155303067

 • Cikkszám
  419305
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés