Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Pedagógiai hősköltemény - 80 éve hunyt el ANTON MAKARENKO

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Pedagógiai hősköltemény - 80 éve hunyt el ANTON MAKARENKO
 • Pedagógiai hősköltemény - 80 éve hunyt el ANTON MAKARENKO
 • Pedagógiai hősköltemény - 80 éve hunyt el ANTON MAKARENKO
 • Pedagógiai hősköltemény - 80 éve hunyt el ANTON MAKARENKO
570 Ft

… Az új ember kovácsa nagy művészi alkotás. Ez minden olvasó közvetlen véleménye… hatásában az eredeti és meggyőző élettartalom gazdagsága a közvetlen döntő mozzanat… felépítése olyan eseményekből áll, amelyek nem kapcsolódnak mesévé és mégis szerves egységet alkotnak. A mű minden részletet nagyszabású realizmussal ábrázol, lényegében azért mégis tipikus megtestesítője az »eszmei« irodalomnak\” – írja Lukács György Makarenko könyvéről szóló tanulmányában.

Makarenkót 1920-ban azzal a feladattal bízták meg, hogy egy csoport apátlan-anyátlan, csavargó, a züllés veszélyének kitett fiatalkorút telepes csoporttá szervezzen, s őket a társadalom számára hasznos emberekké és szovjetpolgárokká nevelje.

Aki a nevelés lélektani törvényeit csak kissé is ismeri, tudja, hogy Makarenko a legnehezebb feladatok egyikére vállalkozott.

Ezekből az elveszetteknek hitt gyermekekből Makarenko embereket nevelt, helyüket megálló, elvekkel bíró munkásembereket és ennek a történetéről szól az a "regény", amelyet itt kap a magyar olvasó. Egy kicsit hősi éposz is, minden hősiességi igény nélkül; önvallomás, pózolás nélkül; igazi pedagógia, az elmélet nagyképűsége nélkül.

Rendkívül tanulságos mindenki számára az, ahogyan az itt leírt telep élete fokról-fokra kialakul; a szemünk előtt keletkezik egy embercsoport; benne a széthúzó erők kezdetben sokkal nagyobbak, mint az összetartó, társadalmat alkotó erők. És mégis, az együttélés alatt kifejlődik a kezdetben durva, munkakerülő, engedetlen, makacs fiatalkorúak rendezett társadalma, kialakul az együttműködés, a szolidaritás, sőt a nemesebb életérzés, az áldozatkészség is és szerveződik a társadalmi munka, a termelés is.

Makarenko rendszere: a szocialista humanizmus egy új, osztálynélküli társadalomban. E gondolatok filmszerű bemutatása ez a könyv, amelyet mindenkinek el kell olvasni

2019. április 1-jén 80 éve hunyt el ANTON MAKARENKO orosz pedagógus. Nevelési módszereit legendák övezik ma is, s bár munkásságát kevesen ismerik, a híres "makarenkói pofon"-ról hallott mindenki. A nevezetes fülest kiérdemelni különben egy Zadorov nevű fiatalembernek jutott kétes dicsőségül egy munkatelepen, amelyet Makarenko kiskorú bűnözők részére alapított. Zadorov azért kapta a pofont, mert nem akart dolgozni, s voltaképpen maga Makarenko provokálta ki, a konfliktusok során ugyanis "némi lappangási időt hagyott, látszólag szemet húnyt", amíg el nem következett az a pillanat, amikor az időben elcsattant pofon elérte a kívánt nevelési célt. Makarenko munkatelepén nem volt könnyű megúszni a pofont, gondosan megválogatta ugyanis, hogy milyen feladatot kire bíz, a tolvajokkal általában őriztetett valamit - például az akkortájt kincsnek számító kenyérjegyet. Mivel pedig a részegeskedés mindenkit érintett, beállt a neveltjei közé, és együttes erővel verték szét a falusi szeszfőzdét. Egyébként is híve volt a szokatlan eljárásoknak, az egész Szovjetunióban az ő kommunája volt az egyetlen akkoriban, ahol együtt nevelkedtek a fiúk és a lányok, ráadásul közös folyosóra tette hálótermeiket is. Kissé naívan azt gondolta ugyanis, hogy az illetlen szexuális vágyak csak tétlen társaságban burjánzanak, az ő gyermekei viszont keményen dolgoznak, így "az önuralomra késztető munkafeltételek és az életrend előnyösen hatnak a nemek közti érintkezésre". Bár Makarenko kiváló pedagógusként sok helytálló megállapítást tett, be kell vallanunk, hogy fiú neveltjeinek önmegtartóztató viselkedéséhez fűzött várakozásai bizony erősen túlzottnak bizonyultak. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Anton Makarenko
  Pedagógiai hősköltemény
  Kiadó: Európa-Kárpáti (Uzsgorod)
  Kiadás éve. 1973
  Oldalszám: 614

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  879708
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés