Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Papírmalom - 40 éve hunyt el IGNÁCZ RÓZSA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Papírmalom - 40 éve hunyt el IGNÁCZ RÓZSA
 • Papírmalom - 40 éve hunyt el IGNÁCZ RÓZSA
 • Papírmalom - 40 éve hunyt el IGNÁCZ RÓZSA
 • Papírmalom - 40 éve hunyt el IGNÁCZ RÓZSA
 • Papírmalom - 40 éve hunyt el IGNÁCZ RÓZSA
540 Ft

A gyermekkor felejthetetlen világa elevenedik meg az írónő új regényében, mely át meg át van szőve személyes emlékekkel. Bajkó Györgyi a mű főszereplője nemcsak a maga első szerelmének varázslatos és csacska bakfisélményeit meséli el, hanem annak a drámai szerelemnek a történetét is amelyet nővére él át, és amelyért – segítőkészségében – ő majdnem testi épségét áldozza. Szép szomorú mulatságos és tragikus mozzanatok fonódnak egybe a regény lapjain, megidézve egy nehéz – és azóta letűnt – korszak sok problémáját, emberi gyengeségeit, de nem egy tiszta érzelmét s törekvését is.

2019. szeptember 25-én 40 éve hunyt el IGNÁCZ RÓZSA írónő, színésznő. Erdélyben nőtt fel, művészek járta vidéken, Babits által megverselt utcákon, tudta például, hol volt A gólyakalifa Elemérje asztalos inas, így hamar elkötelezte magát az irodalommal. "îrói" pályafutását falfirkákkal kezdte, amolyan korai graffitiket pingált a fogarasi házfalakra, ám "Éljen Mikszáth Kálmán"-féle zsengéinek alkotása közben egyszer rajtacsípte a csendőr, s az atyai pofon formájában kapott honorárium egy időre lelohasztotta irodalmi ambícióit. Apja - aki különben pap volt - színésznőnek szánta, tudni kell persze, hogy a papa személyesen ismerte Jászai Marit, sőt, az ünnepelt színésznő a helyi pletykák szerint szerelmes is volt a délceg esperesbe. Rózsa azonban nem akart színésznő lenni, nyomasztotta ugyanis egy gyerekkori emlék, amikor iskolai szavalat közben lecsúszott a bugyija a bokájára, a közönség pedig kinevette, mikor zavartan próbált kilépni belőle. îróként viszont hamar sikerélményben volt része, első írását ugyanis "a nagy mesemondó", Benedek Elek közölte legendás lapjában, a Cimborában. Végül aztán úgy oldotta fel a dilemmát, hogy színésznő lett, de az irodalommal is elkötelezte magát, s mindkét pályán szép sikereket ért el; tagja lett a Nemzeti Színháznak, és számos népszerű könyvet írt. Anyanyelve magyar című könyvéről Illés Endre írt méltatást, de értékes Levelek Erdélyből című műve is. A kommunista román hatóságok az "irredenta-klerikális" jelzőt ragasztották rá, s ezzel aztán meg is pecsételték ottani sorsát. Ismert könyve a Róza leányasszony, a Márványkikötő és a Papírmalom. Olvasottak útirajzai, például a Tűzistennő Hawaiiban, s népszerűek ifjúsági-, illetve gyermekkönyvei, így a Torockói gyász, a Csutka, az Orsika és a Kóborló kisfiú kalandjai. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Ignácz Rózsa
  Papírmalom
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1967
  Oldalszám: 270
  Kötés: Keménytáblás

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  891998
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés