Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Paganini élete - 180 éve hunyt el NICCOLO PAGANINI

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Paganini élete - 180 éve hunyt el NICCOLO PAGANINI
 • Paganini élete - 180 éve hunyt el NICCOLO PAGANINI
 • Paganini élete - 180 éve hunyt el NICCOLO PAGANINI
 • Paganini élete - 180 éve hunyt el NICCOLO PAGANINI
990 Ft

A mai értelemben vett hangszeres virtuozitás első, soha utol nem ért mestere Genovában született. 1793-ban, kilencéves korában Paganini már nyilvánosság előtt is fellépett. 1797-ben indult első hangversenykörútjára, 1801-ben azonban visszavonult a szerepléstől, mert beleszeretett egy előkelő hölgybe. Az idill 1804-ig tartott, ekkor visszatért Genovába, ahol komoly munkába kezdett: gyakorolt és komponált. A következő évben Napóleon húga kinevezte piombói udvari karmesterévé. 1828-ban mutatkozott be Bécsben, kápráztató sikerrel, majd bejárta Ausztriát, Csehországot, Lengyelországot, Bajorországot, Poroszországot; 1831-ben Párizsban vendégszerepelt óriási feltűnést keltve, innen Londonba vitt útja, majd Skóciában és Írországban adott hangversenyeket. Visszafelé ismét megállt Párizsban, ahol Berlioznak megbízást adott, írjon valamit Stradivari-féle brácsája számára: ennek a megbízásnak eredményeképpen keletkezett a Harold-szimfónia (amelyet egyébként maga Paganini sohasem játszott). 1834-ben visszatért Olaszországba: élete utolsó éveiben élvezhette mindazt a vagyont és világhírt, amit mozgalmas pályája során szerzett. Ötvenhét éves korában Nizzában hunyt el. Műveinek értéke nagyrészt abból fakad, hogy azokat Paganini maga játszotta, és a maga „boszorkányos”, „sátáni” hegedűtechnikájára méretezte. Ennek az előadásmódnak igazi varázsa a leírt kottából nem könnyen elevenedik meg, és középszerű hegedűs hiába is próbálkozik felidézésével.

Részlet a könyvből: A genovai temetőben A garabonciás szél megzörgette a temető falára felkúszó repkényeket, megborzongatta a karcsú pineákat és a ciprusok ágait. Kékes holdfény hullt a kavargó ködfoszlányok között a genovai temető fehér szobraira, mohos sírkövekre és a régi, fekete keresztekre. Jutott a tengernek is a szelíd égi fényből. Csillogva gördültek a hullámok a part felé és fehéren porlódtak szét a sziklákon. Egy hegedű panaszos hangja vegyült a szél zúgásába és a tenger morajlásába... Kimondhatatlan bánat, fájdalom és kétségbeesés sírt az éjszakai muzsikában. Sötét árnyak mozgolódtak a temető vasrácsos kapujánál. Fekete köpenyek lebegtek a szélben, a holdfény fakó arcokat világított meg. A magas, fekete kapun tompa arany betűkkel egyetlen szó: Feltámadunk! De a hegedű nem ismerte a reményt és feltámadást. Az elhagyatottság, a szomorúság, a félelem hangja hallatszott a sírok közül... Ez a hang illett a halottasház üres szemgödrökhöz hasonló ablakaihoz, a repkénnyel befutott magas falhoz, a szürke fatörzsekhez és lomha, kavargó, ónszínű ködfoszlányokhoz. Elfojtott suttogás hallatszott a nagy, vasrácsos kapu körül. Kidülledt szemek lestek a rács mögül az éjszakai hegedűst. Egy kövér, nagytokás ember, a fűszeres a via Rossáról megkérdezte diadalmasan: - Nos, hát nem volt igazam, hogy minden éjszaka itt hegedül a temetőben? - Szörnyűség! - sápítozott a borbély felesége. - Most már magam is elhiszem, hogy az ördöggel cimborál. - Annyi bizonyos, hogy nincs egyedül a temetőben - súgta valaki a hátuk mögött. Többen beszéltek egyszerre, sokféle hang összeolvadt a szél süvöltésével. - Láttam a Gonoszt. Fekete köpenye volt és vörös kesztyűje... - Valami furcsa barett volt a fején... - Hosszú karja lógott az oldalán, és csontvázak ugráltak körülötte. - Szörnyűség! Jelenteni kellene a hatóságnak! - Megzavarja a halottak nyugalmát! - Ostobaság! Babonás fajankók vagytok! - tört ki Giacomo Costa, a város első hegedűse, aki szintén ott állt a leselkedők között. - A fiatal Paganini hegedül í a temetőben. Megismerem a játékát. Egyedül van, nincs vele senki. - Az ördög vezeti a vonóját! - mondta a fűszeres felindultan...

2020. május 27-én 180 éve hunyt el NICCOLO PAGANINI olasz hegedűművész. Minden idők legnagyobb hegedűvirtuóza volt, kétségtelen tehetségével szinte mágikus vonzerő párosult, s ezért aztán már életében legendák szövődtek köré. Még évtizedekkel ezelőtt is kutatták a titkát, és a legvadabb feltételezések láttak napvilágot. Sokan úgy vélték, hogy műtéttel tették alkalmassá ujjait arra, hogy akár egy húron is le tudjon játszani bonyolult dallamokat. Ezt a feltevést aztán nem tudták bizonyítékkal cáfolni, így azt állították ellene, hogy akkortájt még elég kezdetleges volt a sebészet - a mikrosebészetet pedig nem is ismerték -, ezért az egyébként is tehetséges Paganini bizonyára nem kockáztatott meg egy kétes kimenetelű műtétet. Paganini titkát inkább magyarázza betegsége. Köztudott, hogy életében egyenesen szörnyszülöttnek tartották. Rendkívül sovány volt, természetellenesen hosszú karja egészen lelógott a teste mellett, vékony, csontos ujjai, mint a pók lábai nőttek ki tenyeréből. Ehhez társult hosszúkás arca, beesett szemei félelmetesen villogtak, tényleg úgy nézett ki, mint egy modern horrorfilm főszereplője. Az egykorú leírások alapján a legújabb kutatások betegségét Marfan-kórként diagnosztizálják. A betegség ma is jól ismert, ám a benne szenvedők nem lettek második Paganinik, úgyhogy benne egészen szerencsésen találkozott a betegség és a zenei tehetség. Jellemző játéktudására, hogy a zeneirodalom addigi termése nem tette igazán próbára, így aztán zeneszerző lett, és magának komponált hegedűversenyeket. Amelyek hű előadása máig a legnagyobb próbája minden muzsikusnak. S a legjobbaknak sem mindig sikerül megbirkózni velük. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Barsi Ödön
  Paganini élete
  Kiadó: Anno
  Kiadás éve: 2005
  Oldalszám: 208
  ISBN: 963-375-432-1
  Kötés: papír puhakötés

  kifogástalan állapotú antikvár könyv, hibátlan, olvasatlan példány

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  108652
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés