Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Öt Géniusz - 120 éve született Eperjesen HAMVAS BÉLA

-25%
ÚJ
Raktárkészlet: 0 db
Öt Géniusz - 120 éve született Eperjesen HAMVAS BÉLA
 • Öt Géniusz - 120 éve született Eperjesen HAMVAS BÉLA
2 500 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2019.09.12   A készlet erejéig!
Nincs raktáron

Egy alig ismert szellemóriás
Hamvas Béla a magyar irodalomnak, a magyar szellem történetének magányos cédrusa.
Nem annyira magányos, társtalan és meg nem értett, mint Csontváry – de saját korában reménytelenül idegen lángelme. Nem olyan drámai, mint Ady vagy Füst Milán, nem olyan irodalmi kóborlovag, mint Márai, nem olyan lírai, mint Krúdy, nem olyan intellektuális világfi, mint Szentkuthy Miklós. De mindezek magányossága rokon az övével, és Bartók egyetemessége és asztrális egyedülléte, kozmikus érzékenysége és ébersége is. Mennyi monumentalitás, mennyi zordon nagyság – a Himalájának nincs ennyi csúcsa… És ha hozzávesszük mindezekhez Kerényi csillogását, Weöres álarcok mögötti időtlen metafizikáját s még megannyi sziporkázó értéket, okos tanítást vagy világot értelmező bölcsességet, nem is értjük, hogy a magyar szellemnek ebben az arany századában miért is kellett Hamvasnak ismeretlenként, szinte észrevétlenül sírba szállnia. Ha jól tudom, egy rövid, szemérmes, neki dedikált vers (az Új Emberben, Hoványi János akkoriban sem ismert és ma sem nagyon számon tartott költőtől): ez volt az egyetlen nekrológ, amellyel a nemzet búcsúztatta.

Hova lettek a barátok, a társak és a társtalan szellemi testvérek és mindazok, akiket mindezek tanítottak – van-e értelme a kultúrának, ha csak ilyen utókort képes nevelni magának? Van-e még értelme dédelgetnünk azt az illúziót, hogy minden remekművel: verssel, regénnyel, festménnyel, zongoraversennyel, filmmel nemesedik a világ, gazdagabb lesz a nemzet, tökéletesebb lesz az emberi nem – hogy egyre több okosabb, bölcsebb és igazságosabb utód lép az elődök nyomába – hogy igenis, megy a könyvek által elébb a világ…

2017. március 23-án 120 éve született Eperjesen HAMVAS BÉLA filozófus, író és esszéista. A tradicionalizmus legismertebb magyar képviselője volt, de írásainak jórésze kéziratban maradt. A negyvenes évek végétől nem publikálhatott, esztétikai tanulmányaiban ugyanis az avantgárd művészeti törekvések mellé állt, s ezzel kivívta a marxista Lukács György haragját. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Hamvas Béla
  Öt Géniusz
  esszék
  Kiadó: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 328
  ISBN: 9786155269714

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  355668
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés