Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Ostromnapló, 1945 - 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA

-25%
ÚJ
Ostromnapló, 1945 - 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA
 • Ostromnapló, 1945 - 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA
 • Ostromnapló, 1945 - 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA
3 500 Ft
Akció: 2 625 Ft
Kezdete: 2018.04.12   A készlet erejéig!

Kicsi könyvecske anyagáról van szó, az eredeti szinte elfér egy tenyérben. Illyés Gyula ceruzával, apró betűkkel írta tele 1945 telén-tavaszán. Mindennap feljegyezte, hogy mi történt. Ezek a feljegyzések nagyon fontosak, hiszen megtudhatjuk, hogy mi történik Pesten, mi a családtagokkal, mi a barátokkal, szó van benne a korabeli politikusokról (Révai), írókról (Tatay Sándortól Szabó Lőrincig, Féja Géza stb.), Püskiről.

A korabeli képek illeszkednek a szöveghez, pl.: igazolás arról, hogy az 1945-ben kapott ismétlőpisztolyt a töltényekkel együtt Illyés 1946-ban vissszaszolgáltatta; korabeli plakátot; orosz nyelvű igazolványt; fényképet a havas házról; jegyzeteit az ehető növényekről; versvázlatokat, és számtalan izgalmas kuriózumot!!!

Minden anyag az Illyés-hagyatékból való.

2018. április 15-én 35 éve hunyt el ILLYÉS GYULA író és költő. A puszták népének fia volt, ha az arrafelé valósiak meg nem sértődnek, tényleg a világ végén született, és már elmúlt tíz éves, amikor először látta meg a várost. Azért érdemes ezt hangsúlyozni, mert a tanyasi kis-fiúból igazi európai szellem lett, amikor egy nemzetközi tanácskozáson az első pár mondatot elmondta franciául, a hallgatóság francia tagjai tapsviharban törtek ki, hisz olyan tökéletes franciasággal talán ők maguk sem tudtak. Illyés tizennyolcévesen került ki Párizsba, ahol előbb rakodómunkás volt, majd a Sorbonne-on hallgatott filozófiát és francia nyelvészetet. A francia fővárosban - pontosabban fogalmazva: a világ kulturális központjában - érett költővé is, és kezdő lírikusként valóban eldöntendő kérdés volt számára, hogy francia szürrealista költő vagy magyarul verselő poéta legyen. Végül ez utóbbit választotta, bár hazatérése után kissé félve fogott a húrok pengetésihez, két évtizedig a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, s már elmúlt ötvenéves, amikor egyedüli hivatásul az irodalmat választotta. Igaz, akkorra már ő volt a kor legtekintélyesebb költője, akinek még a politikusok is keresték a barátságát, olyan nemzetközi tekintély, aki még azt is megengedhette magának, hogy Egy mondat a zsarnokságról című híres versében nyíltan színt valljon a korabeli társadalmi viszonyokról. Több mint nyolcvan évet élt, nagy idők tanúja volt, az irodalomban kevésbé járatosak is bizonyára tudják, hogy az ő felesége volt József Attila utolsó múzsája, Flóra. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Illyés Gyula
  Ostromnapló, 1945
  Kiadó: Nap Kiadó
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 125
  ISBN: 9789633320273

 • Cikkszám
  471322
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés