Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Összegyűjtött írások és beszélgetések - 100 éve hunyt el CLAUDE DEBUSSY

-25%
ÚJ
Összegyűjtött írások és beszélgetések - 100 éve hunyt el CLAUDE DEBUSSY
 • Összegyűjtött írások és beszélgetések - 100 éve hunyt el CLAUDE DEBUSSY
 • Összegyűjtött írások és beszélgetések - 100 éve hunyt el CLAUDE DEBUSSY
 • Összegyűjtött írások és beszélgetések - 100 éve hunyt el CLAUDE DEBUSSY
3 490 Ft
Akció: 2 618 Ft
Kezdete: 2018.03.22   A készlet erejéig!

A zeneszerzők többnyire áldozatai a zenekritika műfajának, nem pedig művelői. A zene történetében azonban akad néhány kivétel, akik olykor maguk is "hóhérrá" váltak, ha kellett, vagy éppen ha felkérték őket: Schumann és Berlioz mellett Claude Debussy is közéjük tartozik. 1901-től több-kevesebb rendszerességgel haláláig közölt hangversenykritikákat, amelyek vállaltan szubjektív hangon, szellemes, nemritkán vitriolos stílusban számoltak be a századelős Párizs meghatározó - vagy olykor kevésbé fontos - zenei eseményeiről. Az olvasó nemcsak a zene korabeli fővárosának pezsgő hangversenyéletébe nyerhet betekintést a kötet révén, hanem Debussy esztétikai gondolkodását, ízlésbeli preferenciáit is megismerheti. A kritikák olykor mára feledésbe merült zeneszerzőkről vagy előadókról szólnak (őket gazdag jegyzetapparátus hozza közelebb a mai olvasóhoz), máskor neves kortársak és elődők kerülnek Debussy célkeresztjébe.

A kötetben Debussy valamennyi írása új fordításban, teljes terjedelmében megtalálható - egy 1959-ben megjelent magyar nyelvű válogatás csupán a teljes anyag mintegy harmadát tartalmazta -, és első ízben kapja kézbe az olvasó magyar nyelven a Debussyvel készített összes ismert interjút.

2018. március 25-én 100 éve hunyt el CLAUDE DEBUSSY francia zeneszerző. A zeneértők a szépség komponistájaként tartják számon, aki már gyerekkorában elárulta vonzódását. Családja korán felfigyelt rá, hogy a kis Claude nem az ízek - azaz a tartalom - alapján válogat például a sütemények között, hanem mindig a legszebbet veszi ki, még akkor is, ha egyébként nem szereti. Ezért aztán kezdetben festőnek szánták, bár ambíciózus apja szívesebben adta volna tengerésznek. Szerencsére azonban egy zeneértő asszony egyszer meghallotta a zongorán klimpírozni, s tehetségét felismerve rögvest tanítani kezdte. A reménybeli festő pedig pár hónap múlva sikeres felvételit tett a párizsi Konzervatóriumba, de hamar az idegeire ment minden tanárának. Az istennek sem akarta ugyanis megérteni, hogy a komponálás során miért kell ragaszkodni a megkövesedett szabályokhoz. Tanárai eleinte türelmesen magyarázgattak neki, ám amikor az értetlen tanítvány megzenésítette az omnibusz pöfögését, feladták a hiábavaló küzdelmet. Így lett zeneszerző, s művei közül A tenger és az Ibéria-szvit, vagy az Egy faun délutánja című prelűd ma is gyakorta játszott hangversenydarabok; csakúgy mint a háború után újra felfedezett remek operája, a Pelléas és Mélisande. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Claude Debussy
  Összegyűjtött írások és beszélgetések
  Kiadó: Rózsavölgyi és Társa
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 406
  ISBN: 9786158053310

 • Cikkszám
  936091
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés