Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Önéletrajzom töredékekben -105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN

-25%
ÚJ
Önéletrajzom töredékekben -105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN
 • Önéletrajzom töredékekben -105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN
 • Önéletrajzom töredékekben -105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN
 • Önéletrajzom töredékekben -105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN
3 500 Ft
Akció: 2 625 Ft
Kezdete: 2017.04.04   A készlet erejéig!

A kötet írásai félbehagyott, befejezetlen regények. Olyan szövegek tehát, amelyek legföljebb egy-egy folyóiratközlésnyi részletükben kerültek az olvasók elé, végül fiókban maradtak. Örkény István nem az életmű, hanem a pálya dokumentumainak tekintette őket, amikor kiadói unszolásra tervbe vette, hogy néhányat közülük közrebocsájt. Ezért is választotta a címet: Önéletrajzom töredékekben. Végül azonban életében ez az elképzelés nem valósult meg. A válogatás először 1983-ban, az életműkiadás részeként jelent meg, és azóta az olvasók a további kiadások visszhangja igazolja az írói világ szerves részeiként tekintenek ezekre az írásokra: az ötvenes évek közepén születő Babikra és A Bónis családra, vagy a hetvenes években íródó Tatárfutásra és A másik út regénye című különös témájú, szintén befejezetlen alkotásra.

Örkény maga persze regény és életmű viszonyát jellegzetes öniróniával jellemezte a hetvenes évek elején:
a) Manapság már nem lehet regényt írni, pedig én tudok.
b) Manapság már nem lehet regényt írni, amellett én se tudok.
c) Manapság még lehet regényt írni, de én, sajnos, nem tudok.
d) Manapság még lehet regényt írni, és én, hála a jó istennek, tudok.
Ördögi makacsság lakozik bennem, ennélfogva az utolsó lehetőséget fogadtam el. Időbeosztásom a következő: reggel, amikor még friss és fogékony a fejem, a regényen dolgozom. Délután, amikor már se nem friss, se nem fogékony a fejem, más egyebeket írok. Az öt év alatt (délutánonként) megírtam egy csomó normális novellát, aztán egy csomó egyperces novellát, körülbelül két vagy három színdarabot; csupa mellékterméket, valahogy úgy, ahogy a háziasszony a karajról levagdalt húsdarabkákból, hogy ne vesszenek el, összecsap egy kis pörköltöt. Öt év óta pörköltöt publikálok.

2017. április 5-én 105 éve született Budapesten ÖRKÉNY ISTVÁN író. Kivételes ember volt, diplomás gyógyszerész és vegyész, anyanyelvi szinten tudott németül, franciául és angolul, kiválóan értett latinul és oroszul, s egyetemistaként már jelentős folyóiratokban publikált. Szerencsésebb helyre születve állandó megbecsülésben élhette volna le az életét, hazájában azonban rengeteg megaláztatás érte. Amikor például behívták katonának, korábbi rangjához méltó módon, tiszti egyenruhában jelent meg, amit verések közepette kellett levetnie, s mint zsidó munkaszolgálatost hajtották ki a Don mellé. Öt évig sínylődött a hadifogságban, de hazatérése után is csak pár évig élvezhette a jócskán kiérdemelt elismerést. Amikor egy reggel elindult a Parlamentbe átvenni a Kossuth-díját, felhívta az îrószövetség párttitkárát, menjenek együtt, akkor derült ki, hogy kihúzták a listáról. Nem csoda, hogy ő lett a groteszk műfajának legjobb hazai művelője, Macskajáték és Tóték című drámája immáron klasszikus, csakúgy mint Pisti a vérzivatarban című komédiája, sőt, egyperces novelláival új műfajt is teremtett. A groteszk különben élete része volt, a frontról például azt írta haza egy tábori lapon barátjának: "Se operába, se hangversenyre nem nagyon járok. Mostanában a hason csúszásra és emberölésre fektetem a hangsúlyt." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Örkény István
  Önéletrajzom töredékekben
  Kiadó: Új Palatinus
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 250
  ISBN: 9789632741475

 • Cikkszám
  249768
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés