Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Noa noa - 170 éve született PAUL GAUGUIN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Noa noa - 170 éve született PAUL GAUGUIN
 • Noa noa - 170 éve született PAUL GAUGUIN
 • Noa noa - 170 éve született PAUL GAUGUIN
570 Ft

A noa noa illatost jelent. Ilyen a levegő Tahiti szigetén…hangulatos, illatos. Csodálatos világot tár fel, felfedezi a tengerbe beleillő hegy szépségét… itt talál rá arra a különleges színvilágra, amely további művészetét befolyásolja.

2018. június 7-én 170 éve született PAUL GAUGUIN francia festő. Inka vér is csörgedezett az ereiben, Limában gyerekeskedett, s indián származását gyakran előhozta, ha mentegetni akarta furcsa viselkedését. Ez sokszor előfordult, hiszen igazi vagány volt, matrózkorában megedzett izmait kihasználva gyakran verekedett, még nyakkendős tőzsdeügynök korában is megesett, hogy kishíján megfojtotta egyik alkusztársát, mert az leverte a fejéről a cilindert. De nem is volt nekivaló a tőzsde konszolidált világa, a festők bohémsága vonzotta, s amikor néhány képét a Szalon kiállításán remekműnek minősítették egyes művészkollégái, szakított polgári életével. Feleségét és öt gyermekét a hűvös Koppenhágában hagyta, ő pedig felkerekedett, és meg sem állt a fűszerillatú Tahitiig. Ahol aztán végre úgy élhetett, ahogy ő azt egy nagy művészhez illőnek tartotta. Ránk maradtak egy helyi kereskedő feljegyzései rendeléseiről; egyszer négy hónapra 25 liter pálinkát, 80 üveg sört és 202 liter vörösbort hozatott, s alig várta, hogy megérkezzen a hajó a friss szállítmánnyal. Nem is lehet csodálkozni rajta, hogy ittasan gyakran került összetűzésbe a helyi csendőrökkel és a lelki üdvéért aggódó buzgó misszionáriusokkal. Mint általában mindenki, ő is bátor volt, ha ivott, egyszer nekiment egy csapat részeg tengerésznek is, mert egyikőjük kigúnyolta mulatt szeretőjét, erre a matróz barátai eltörték a lábát. A polinéz szépségek bájait sem vetette meg, naplójában hencegve fel is panaszolta; "minden éjszaka fékeveszett kamaszlányok szállják meg az ágyamat, tegnap is hárommal kellett elbánnom". De amíg az italt legendásan bírta, a nőktől kapott betegség ellen nem tudott védekezni, az őt ismerők egyáltalán nem lepődtek meg rajta, hogy a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja végül vérbajt kapott, s ötvenötévesen halt meg 115 éve, 1903. május 8-án. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Paul Gauguin
  Noa noa
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 1968
  Oldalszám: 66

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  276828
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés