Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Neményi Lili (Kerényi Mária) - 30 éve hunyt el NEMÉNYI LILI

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Neményi Lili (Kerényi Mária) - 30 éve hunyt el NEMÉNYI LILI
 • Neményi Lili (Kerényi Mária) - 30 éve hunyt el NEMÉNYI LILI
 • Neményi Lili (Kerényi Mária) - 30 éve hunyt el NEMÉNYI LILI
 • Neményi Lili (Kerényi Mária) - 30 éve hunyt el NEMÉNYI LILI
540 Ft

Ez a könyv nemcsak sztárokról divatos nagy nevekről szól, hanem a színészet sok-sok alázatos szolgájáról, akik leírhatatlan nyomort is vállalva, erős-szívós gyökereikkel a haza földjébe, az anyanyelvbe kapaszkodva segítették a magyar színészet virágbaborulását. Kis névtelenekről, akik nagy művészek voltak.

2018. július 13-án 30 éve hunyt el NEMÉNYI LILI színésznő, énekesnő. "Tizenöt esztendős sem voltam, amikor megszöktem otthonról - emlékezett később -, a kolozsvári családi hónapos szobából, mert, miután nem volt pénz a továbbtanuláshoz, azt akarta a család, hogy színésznő legyek. Én azonban tanulni akartam. De a család visszahozott és nem volt apelláta: színésznő lettem." îgy lett tehát Thália "lekent" papnője Neményi Lili, akinek már a dédanyja is megszökött otthonról, igaz, ő éppen ellenkezőleg azért, hogy vándorszínésznő legyen. És milyen szerencse, hogy ilyen szigorú volt család, Neményi Lili nélkül ugyanis szegényebb lenne a magyar opera- és operettjátszás története. Pedig pusztán alkata révén nemigen lehetett volna sztár, saját bevallása szerint "nyeszlett" volt, egy világosító egyszer meg is vallotta neki: "mikor fentről látom, hogy egy pici láb bejön a színpadra, már tudom, hogy ma este a művésznő énekli Paminát." De nem csak Paminát énekelte csodálatosan, hanem Cso-cso-szánt, Liut és Mimit is, neve a színlapon telt házakat vonzott, mert amint egy kritikus írta: "Neményi Lili énekszámai külön is megvetik az alapját az operett teljes sikerének". Nem csoda, hogy rendkívül foglalkoztatott művész volt, a kolozsvári színházban például minden este játszott, első házasságát is úgy kötötte Indig Ottóval, hogy A madarász című Zeller-darab próbájáról a szerelmes vőlegény csellel kihívatta, és a híres író, Hunyady Sándor tanúskodása mellett gyorsan elvette. Még átöltözni sem volt ideje, később egész Erdély azon derült, hogy a meglepődött művésznő hejde kis tiroli vadászjelmezben mondta ki a boldogító igent. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kerényi Mária
  Neményi Lili
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1986
  Oldalszám: 284
  ISBN: 963-330-631-0

   

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  104830
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés