Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Nem komoly dolog - 150 éve született LUIGI PIRANDELLO

-25%
ÚJ
Nem komoly dolog - 150 éve született LUIGI PIRANDELLO
 • Nem komoly dolog - 150 éve született LUIGI PIRANDELLO
 • Nem komoly dolog - 150 éve született LUIGI PIRANDELLO
2 400 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2017.06.13   A készlet erejéig!

Pirandello Nem komoly dolog című vígjátékát 1918-ban mutatták be először a livornói Tearto Rossiban. A darab nemcsak színházban lett nagy siker, de mind Olaszországban, mind Németországban megfilmesítették. A vígjáték egy kedves széltolóról szól, egy nőcsábászról.

Memmo Speranza harmincéves koráig tizenkét lányt jegyez el, de végül egyiket sem veszi el. A legutolsó jegyesével azonban nincs szerencséje. Az eljegyzés felbontását követően a lány fivére, hogy lemossa a család nevén esett szégyenfoltot, párbajra hívja ki Memmót, aki kis híján életét veszti. Jó alkalom ez arra, hogy átgondolja addigi életét, és számadást készítsen. Végül agyafúrt ötlettel áll elő, hogy lázadjon a kor társadalmi elvárásai ellen. Névházasságot köt egy látszólag jelentéktelen nővel, Gasparinával, hogy a jövőben ne kelljen mást elvennie, és tovább élhesse korábban megszokott léha életét. A meggyötört életű Gasparina Memmo nevén kívül kap egy parasztházat és havi rendszeres járadékot. A terv látszólag jól sikerül. Memmo az esküvő után már a kétes erkölcsű Lolával utazik másfél hónapra „nászútra”. Az újdonsült feleséget a vidéki élet és a gondtalanság teljesen megváltoztatja, valósággal kivirul, amire – férje kivételével – környezete is felfigyel. Idővel azonban Memmónak is feltűnik a változás, és mintha nem működne már minden olyan tökéletesen, ahogy eltervezte. Vajon beleszeret a saját feleségébe, vagy tovább éli megszokott léha életét? Lehet a nem komoly dologból komoly dolog, vagy akár még annál is komolyabb? Keserédes történet a XX. század egyik legnagyobb drámaírójától.

2017. június 28-án 150 éve született LUIGI PIRANDELLO Nobel-díjas olasz író és költő. Az 1934-ben Nobel-díjat kapott szerző sokáig nem is akart irodalmár lenni, már elmúlt harmincéves, amikor drámaírásra adta a fejét. Akkor már különben egész Szicíliában híres volt, igaz, nem irodalmi tehetsége, hanem viharos szerelmi élete miatt. Később sem nagyon volt szüksége az írói sikerre, ragyogóan nősült, szép feleségével kapott egy óriási kénbányát is, amelynek jövedelméből, az egyik leggazdagabb szicíliai család tagjaként gondtalanul éldegéltek, ő pedig kedvtelésből írosgatott. S ekkor következett be a tragédia; egy napon a bánya beomlott, a családi vállalkozás pillanatok alatt tönkrement, s ezzel egycsapásra véget ért a dolce vita. Pirandello tanári állást vállalt és írói honoráriumból próbált megélni, felesége azonban beleőrült a csapásba. A szerelmes író azonban sokáig nem engedte bolondokházába zárni feleségét, inkább szörnyű megpróbáltatások között otthon ápolgatta, míg végül a hatóságok erőszakkal vitték a tébolydába. Pirandello bánatában a nők hajkurászásába fogott, érzelmileg azonban mindvégig hű maradt még közel húsz évig zártosztályon élő feleségéhez. A kritikusok szerint az olvasóknak mindezt tudniuk kell életéről, hogy műveit megértsék. Rajtunk nem múlott. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Luigi Pirandello
  Nem komoly dolog
  Kiadó: Attraktor
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 150
  ISBN: 9786155257735

 • Cikkszám
  353603
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés