Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Napos oldal - 130 éve született KARÁCSONY BENŐ

-25%
ÚJ
Napos oldal - 130 éve született KARÁCSONY BENŐ
 • Napos oldal - 130 éve született KARÁCSONY BENŐ
2 500 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2018.09.05   A készlet erejéig!

Vannak írók, akik a haláluk után – vagy már az előtt – kánonná lesznek, és a nevüket azok is tudják, akik soha egy sort nem olvastak tőlük. Vannak viszont olyanok is, nagyszerű művek alkotói különben, akiknek az a sorsuk, hogy újra és újra fel kell fedezni őket, mert a közös irodalmi emlékezetben sehogy sem sikerül megállandósodniuk. Nem lebecsülendő halhatatlanság ez sem, mert az olvasó számára újra és újra megadja a rátalálás örömét. Az olvasó egy kicsit a maga érdemének tudja be, hogy felfedezte magának – ettől aztán még becsesebb a számára.

2018. szeptember 7-én 130 éve született Gyulafehérvárott KARÁCSONY BENŐ író. Fiatalon nemigen hitték róla, hogy irodalmár lesz, hisz az iskolában magyarból nem nagyon volt jobb jegye elégségesnél, később mégis megemberelte magát valahogy, ügyvéd lett, még saját irodát is fenntartott Kolozsvárott. Az irodalom azonban jobban illett bohókás természetéhez, s íróként nagyobb sikereket is aratott, mert amint Németh László írta: "Egészen társtalan a magyar irodalomban ez a szeszélyesen csapkodó, zilált, mindig váratlan fordulatos hang, a gunyorosságnak, az egy-kettőre könnyekig szökő megindulásnak, az intuitív sziporkázásnak ez az állandó egzaltsága, amely akarva, nem akarva elragadja az embert". Könnyed stílusa, szellemes nyelvezete miatt sokan vádolták azzal, hogy kiszolgálja az olvasókat, de ő nyíltan fel is vállalta, hogy szórakoztatni akarja nehéz sorsú embertársait. Fennkölten, de magát meg nem tagadva, jellegzetes humorával így összegezte élete célját: "Minden emberben akad valami rendkívüli, a baj csak az, hogy az élet rájuk dől, mint egy sós-zsák, és agyonnyomja rendkívüliségüket. Én néha hallom rendkívüliségük segélykiáltását a tragikus sós-zsák alól, és mint iskolázott és kissé idejétmúlt humanista igyekszem kimenteni őket." Őt viszont nem mentette ki senki a fasizmus poklából, Auschwitzban lelte halálát. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Karácsony Benő
  Napos oldal
  Nemzeti Könyvtár
  Kiadó: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 367
  ISBN: 9786155710155

 • Cikkszám
  181025
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés