Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Napló - 170 éve született GOLDZIHER IGNÁC

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Napló - 170 éve született GOLDZIHER IGNÁC
 • Napló - 170 éve született GOLDZIHER IGNÁC
 • Napló - 170 éve született GOLDZIHER IGNÁC
 • Napló - 170 éve született GOLDZIHER IGNÁC
 • Napló - 170 éve született GOLDZIHER IGNÁC
570 Ft

Goldziher Ignác (Székesfehérvár, 1850 – Bp., 1921.) orientalista, egyetemi tanár, az MTA tagja. Csak a gyermekeinek, feleségének, néhány meghitt barátjának szánta az európai hírű orientalista az „Iszlám” szerzője, az egyetemi professzor és akadémikus ezt a magánnaplót. A történelmet, a nemzet és társadalma múltját vizsgálni kívánó igény követeli meg az eredeti német nyelven Hollandiában már megjelent napló magyar kiadását: egy olyan kor tanúja szólal meg benne, aki ifjúkori indulásakor, mondhatni, együtt indult neki az európai és magyar zsidó életnek, azokkal a felvilágosult nézetekkel, amelyekkel Eötvös József neve fémjelzett, és aki mindvégig megszenvedte a korban és társadalmában fölhalmozódó ellentmondásokat, előítéleteket, visszahúzó erők hatását. Elsősorban korkép ez a napló, de nem kevésbé rangos akkor sem, ha egy olyan szellemi ember drámájának tekintjük, aki a kora fölé emelkedve, messze megelőzné a maga korát, de ebben elmaradottságok, előítéletek, kicsinységek, uralkodó konzervatív eszmék, csoportérdekek akadályozzák.

2020. június 22-én 170 éve született GOLDZIHER IGNÁC orientalista

A Közel-Kelet rejtelmes világának szerelmese volt, s mivel egyaránt tökéletesen ismerte az arab és a héber kulturát, a Bibliát és Koránt a sémi filológia legnagyobb tudósainak egyike lett belőle. Tizenhat évesen már török mesefordításai jelentek meg, 21 évesen pedig levelező tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia. A budapesti tudományegyetem 22 évesen nevezte ki magántanárává, 25 éves korára már annyi megbecsülés övezte, mint más tudóst hatvanévesen.

Huszonévesen különben már járt Damaszkuszban és Kairóban, és mindenhol elkápráztatta az arabokat tökéletes nyelvtudásával, és a muszlim vallás alapos ismeretével. Nem csak a közkeletűen használt arab nyelvet ismerte tökéletesen, de az irodalmi arabot és a nyelvjárásokat is, a szírek, egyiptomiak nem akarták elhinni, hogy ilyen létezik, úgy adták kézről kézre, előkelő házak vendége volt. Bejutott az iszlám tudósokhoz is, akiket azzal képesztett el, hogy rögtönzött kiselőadásokat tartott nekik bármiről, iszlám jogtörténetről vagy vallási kérdésekről egyaránt. Mert kivülről tudta a Koránt – ahogyan a Talmudot is, hiszen Goldziher zsidó volt.

Munkásságának eredményeit nem könnyű száma venni, amikor tanítványai 1910-ben, 60. születésnapja alkalmából megpróbálták összegezni mesterük megjelent munkáit, bizony kishíján feladták tervüket. Végül Goldziher 453 művét gyűjtötték össze, szabadkozva, hogy a külföldi publikációkat nem sikerült teljeskörűen feltárni. S a mester ezután még több mint egy évtizedet élt és alkotott. Mert haláláig dolgozott, zugligeti háza a keleti tudományok valóságos fellegvára volt, ahová a cambridge-i egyetemről - amely díszdoktorává választotta - jártak tanácsát kérni. Az iszlám című hatalmas könyve világszerte a szakterület bibliája lett, ő maga pedig a téma feltétlen szaktekintélye, a berlini, a szentpétervári, a göttingeni, az amszterdami, a koppenhágai akadémia, valamint a lipcsei, a párizsi, a leideni, a kalkuttai, a kairói keleti társaság tagja, aki 1889-ben az orientalisták stockholmi világkongresszusán magától értetődő módon nyerte el a nagy aranyérmet.

Nemcsak a keleti kultúrához volt hű, hanem a hazájához is, hiszen a legtekintélyesebb külföldi egyetemek hívták tanárnak óriási fizetéssel csábítva, ő azonban megmaradt szerény budapesti katedráján. Inkább levélben tartotta a kapcsolatot tudóstársaival, halála után hagyatékában 14 ezer levelet találtak, másfélezer levélíró kezétől. De persze a sorsát nem kerülhette el, idős korában még megérte, hogy zsidósága miatt kipiszkálták az állásából. Kellett a széke valakinek. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Goldziher Ignác
  Napló
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1985
  Oldalszám: 406
  ISBN: 9631404757

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  768347
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés