Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Nagy Szulejmán szultán - 455 éve hunyt el I. (NAGY) SZULEJMÁN

-30%
ÚJ
Nagy Szulejmán szultán - 455 éve hunyt el I. (NAGY) SZULEJMÁN
2 490 Ft
Akció: 1 749 Ft
Kezdete: 2021.09.05   A készlet erejéig!

„Szulejmán szultán az Oszmán Birodalom tizedik szultánja volt. A muszlim időszámítás szerint egy új, a 9. évszázad küszöbén lépett trónra, így a misztikára fogékony oszmán-muszlim világ óriási várakozásokkal tekintett uralkodása elé. Szulejmán sok tekintetben beváltotta ezeket a várakozásokat. Tizenhárom hadjáraton vett részt személyesen, és legalább másfélszeresére növelte az apjától örökölt birodalmat. Halálakor az általa uralt területek a Magrebtől az Indiai-­óceánig, Budától és a Krím félszigettől Ádenig és Etiópiáig terjedtek. A kor legerősebb hadseregével rendelkezett, s nem volt állam, amely egymagában felvehette volna vele a versenyt. Ezért nevezték el utólag 46 évig tartó uralkodását „pompázatos évszázadnak.” Nekünk, magyaroknak, Szulejmán korszaka egészen mást jelent: a Szent István-i „birodalom” bukását, a hódoltságot, a mérhetetlen szenvedést és pusztulást, amit Szulejmán hadjáratai okoztak. Ezzel azonban Szulejmán személye és az Oszmán Birodalom története nemzeti történelmünk része is lett, s ezért nekünk is foglalkoznunk kell velük.

A most kiadott életrajz szerzője M. Tayyib Gökbilgin, a múlt század egyik legjelentősebb török történésze; ezért összefoglalása kiegyensúlyozott, elfogulatlan, és mint ilyen mind a mai napig kiválik azok közül a török és nyugati történeti munkák közül amelyek – különösen az utóbbi időkben születettek – egyre kevesebb megértést mutatnak a birodalmi nagysággal össze nem egyeztethető szempontok, így a magyar szempontok iránt. Ezért is érdemes ezt a munkát a magyar olvasók számára hozzáférhetővé tenni.” Fodor Pál

 

2021. szeptember 6-án 455 éve hunyt el I. (NAGY) SZULEJMÁN török szultán

 

A fél évezrede élt szultán a magyarok nagy bánatára hazája történelmének egyik legnagyobb hadvezére volt, egyébként viszont kiváló államférfi. Ami nekünk bánat, az a törököknek öröm, de hát a történelem már csak ilyen; akire egy nemzet a büszke, az sokszor egy másik népnek a legnagyobb ellenség. Az idő azonban begyógyítja a sebeket, ezért történhetett meg az a földrészünkön is szinte páratlan eset, hogy az egykor félve gyűlölt Szulejmán szobrot kapott Szigetváron.

 

Szulejmán rögtön trónra lépése után Nyugatnak indult, s mivel útjába először Magyarország esett, 1521-ben elfoglalta Nándorfehérvárt. Ezután fékezhetetlenül nyomult előre, 1529-ben már Bécset ostromolta, igaz sikertelenül. Ugyanakkor Keleten is előretört, országához csatolta Egyiptomot, elfoglalta Bagdadot, flottája pedig az Indiai-óceánon cirkált. Nem véletlenül érdemelte hát a Nagy jelzőt, hiszen országát valóban világbirodalommá tette.

 

Egyébként pedig nem volt vérszomjas ember, sőt, igazságos uralkodó hírében állt, utána évszázadokon át őt tekintette példaképének valamennyi szultán. Hazájában különben nem Nagy Szulejmánnak, hanem Törvényhozó Szulejmánnak hívták, ő munkálta ki ugyanis a kornak megfelelően modern törvényeket, összeegyeztetve az iszlám vallási előírásokat az állam világi kormányzásának követelményeivel. A szobra különben azért került éppen Szigetvárra, mert ott halt meg 1566-ban. Szigetvár ostromának befejezése előtt két nappal adta vissza lelkét teremtőjének, de halála olyan riadalmat keltett a katonai vezetők között, hogy azt nem is hozták a katonák tudomására. A már halott szultánt szépen beültették a székébe, de közelébe persze senkit nem engedtek. Így - egész életének méltó befejezéseként - még halálában is országát szolgálta.

 

Életét különben nem mindig autentikus, de kétségkívül látványos formában magyarok milliói ismerhetik a tévéből, róla szól ugyanis a Szulejmán című török filmsorozat, amelynek alapján egy sor népszerű könyv is megjelent. Hiszen az ő felesége volt Hürrem, híres lánya pedig Mihrimah. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

Kövessen bennünket a Facebook-on is = Mesés Kelet - Ázsia és könyvek

És csatlakozzon FB-csoportunkhoz = Ázsia, a rejtelmes kontinens

 • M. Tayyib Gökbilgin
  Nagy Szulejmán szultán
  Kiadó: Napkút
  Kiadás éve: 2020
  Oldalszám: 160
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9789632639949

 • Cikkszám
  601239
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés