Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Nagy Péter élete és kora - 295 éve hunyt el NAGY PÉTER

-25%
ÚJ
Nagy Péter élete és kora - 295 éve hunyt el NAGY PÉTER
 • Nagy Péter élete és kora - 295 éve hunyt el NAGY PÉTER
 • Nagy Péter élete és kora - 295 éve hunyt el NAGY PÉTER
 • Nagy Péter élete és kora - 295 éve hunyt el NAGY PÉTER
5 999 Ft
Akció: 4 499 Ft
Kezdete: 2020.02.07   A készlet erejéig!

Robert K. Massie, a narratív életrajzok nagymestere bámulatos képet fest a 17. és 18. század Európájáról és Oroszországáról. Nagy Péter pompás és ragyogó történetéből megismerhetünk egy kisfiút, aki kénytelen végignézni a sztrelecek véres tombolását Moszkvában, majd trónra jut, hogy féltestvérével karöltve uralkodjon a középkor ködében toporgó ország felett. Az energikus, tettre kész kamasz szívesebben tölti az idejét a szabadban, mint a moszkvai paloták fényűző unalmában. Egyik kirándulása során kincsre lel: egy csűrben egy kis vitorlás hajót talál, amelyet nyomban ki is próbál.

"Mert a legnagyobb fák is egyetlen magból születnek…"

Akkor még senki sem sejtette, hogy ez az epizód a magja annak az elképesztő eseménysorozatnak, amelynek során birodalmak buknak meg és emelkednek fel, flották és hadseregek születnek és semmisülnek meg; ekkor még senki sem tudhatta, hogy ez a hajó a katalizátor, amelynek hatására az ifjú cár átemeli országát a modern Európába. Ez az angol építésű hajó volt az, amely még inkább megkedveltette Péterrel a külföldieket, a nyugatiakat; ez a hajó volt az, amelynek hatására nekilátott az orosz hadiflotta megteremtésének, és ez a hajó volt az, ami arra ösztönözte, hogy bejárja Európát, uralkodókkal találkozzon, szövetségeket kössön, és elvegyüljön a közemberek között, ahol jól érezheti magát, ahol nem kell cárként viselkednie, ahol ő is lehet egyszerű hajóács.
Nagy Péter egyetlen álmát kívánta valóra váltani: a tengerre akart kijutni, de hogy ezt megtehesse, vagy a törököktől, vagy a svédektől kellett elhódítania bizonyos területeket.
A hódításhoz hadseregre van szükség…
Hát hozzunk létre egyet!
A hódításhoz fegyverek is kellenek…
Van elég érc az Urálban, építsünk kohókat és öntödéket!
És a flotta?
Építsünk hajókat! Küldjünk fiatalokat Nyugatra, tanulják el, ott hogyan csinálják.
És ki dolgozzon?
Van elég jobbágy, a bojárok meg majd csak megbékélnek azzal, hogy nem nekik robotolnak.

Nagy Péter átalakította országa iparát, társadalmát, kormányzatát; a nyugati példákat követve reformokat hajtott végre. Legyőzte XII. Károly rettegett svéd seregét, és ezzel tekintélyt szerzett Oroszországnak. Királyokat támogatott és buktatott meg, régiók, országok életére gyakorolt komoly hatást, városokat alapított, és ami számára talán a legfontosabb volt: megszerezte a hőn áhított tengeri kijáratot birodalma számára.

ROBERT K. MASSIE EZÉRT A MŰVÉÉRT 1981-BEN PULITZER-DÍJAT KAPOTT.


"Varázslatos… lebilincselő, akár egy izgalmas regény, de annál sokkal több." - The New York Times Book Review

"Hihetetlenül olvasmányos… a narratív történetírás mesterének legjobb alkotása." - Newsweek

"A stílusát tekintve világos, érthető, izgalmas és odafigyelő… A történészek és a regényírók is irigyelhetik azt, aki ilyesmire képes." - Chicago Sun-Times

"Elképesztő, magával ragadó, lendületes!" - The Plain Dealer

"Kivételes." - The New Yorker

2020. február 8-án 295 éve hunyt el NAGY PÉTER orosz cár

 

Ő volt az oroszok legnagyobb uralkodója, úttörő jelentőségű intézkedéseinek sorával - hogy mai szóhasználattal éljünk - ő integrálta országát Európába. Üdvös államszervezői tevékenységével - s nem utolsósorban Szentpétervár alapításával - is kivívta honfitársai megbecsülését, de roppant népszerűségét jórészt annak köszönheti, hogy minden oroszok cárjaként is úgy viselkedett mint egy igazi orosz férfi.

 

Amellett, hogy műveltségével teljesen kirítt környezetéből, megbecsülte a kétkezi munkát is, kitanulta például az ácsmesterséget, s cárként is gyakran vette kézbe a szekercét. Több mint kétméteres, bivalyerős férfi volt, benne öltött testet az ideális orosz virtus; szeretett enni, sokat ivott, s ha részeg volt - ami gyakran előfordult - szívesen verekedett, ilyenkor nem kímélte a főrangú urakat sem, szegény Mensikovot egyszer úgy földhöz vágta, hogy alig maradt meg. Némi büszkeséggel azért említsük meg, hogy bár legtöbbször vodkát ivott persze, kedvenc itala volt a tokaji bor is, egy Rákóczi Ferenccel kötött megállapodása alapján még szőlőbirtokot is bérelt a híres tokaji borvidéken. Más folyadékokat viszont nem nagyon kedvelt, víz csak véletlenül érte a testét, szagát még a diplomáciai jelentések is többször megemlítették, tisztesség ne essék szólván, egyszerűen büdös volt.

 

A nőknek viszont imponált férfias megjelenése, s ráadásul fiatalon rendkívül jóképű is volt, úgyhogy bomlottak utána a szebbik nem képviselői. S külön tetszett alattvalóinak - a férfiaknak persze -, hogy mint egy igazi bojár, kemény kézzel bánt a fehércselédekkel is... (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Robert K. Massie
  Nagy Péter élete és kora
  Kiadó: IPC
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 1008
  ISBN: 9789636355012

 • Cikkszám
  732088
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés