Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Nagy Katalin – Mária Terézia - 290 éve született II. (NAGY) KATALIN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Nagy Katalin – Mária Terézia - 290 éve született II. (NAGY) KATALIN
 • Nagy Katalin – Mária Terézia - 290 éve született II. (NAGY) KATALIN
 • Nagy Katalin – Mária Terézia - 290 éve született II. (NAGY) KATALIN
 • Nagy Katalin – Mária Terézia - 290 éve született II. (NAGY) KATALIN
690 Ft

Mária Terézia uralkodása a felvilágosult abszolutizmust juttatja az olvasó eszébe, azt az államformát, amelynek lényege a polgári átalakulás előkészítése. Egyik biográfusa azt írta a császárnőről, hogy átvezette népeit a 19. században. Fő céljának és feladatainak alattvalói boldogulását tartotta, bár ez egy ilyen soknemzetiségű birodalomban korántsem volt az érintettek számára egyértelmű. Ezért aztán utólagos történeti – és nemzeti – megítélése sem az. A történészek mostanában kezdik csak gyanítani, hogy a Mária Terézia-féle Monarchia a későbbi egységes Európa előképe lehetett. Katalin őszintén hitt abban, hogy uralkodása alatt sikerült jólétet teremtenie, ha nem is mindenki, de alattvalói többsége számára. Országlása idején Oroszország olyan hatalmas és erős volt, mint még soha, az új törvényeknek pedig biztosítaniuk kellett az általános felvirágzást. A történészek uralkodását a „felvilágosult abszolutizmus” korának nevezték. Ugyanígy nevezik kortársainak uralmát, így II. Frigyesét Poroszországban vagy II. Józsefét Ausztriában. Idővel kétely merült fel a kifejezés helytállóságát illetően. De nem az elnevezés a lényeg. Sokkal fontosabb, hogy a sors rendeltetése folytán az orosz trónra egy ragyogó képességű, nem mindennapi ember került.

2019. május 2-án 290 éve született II. (NAGY) KATALIN orosz cárnő. Közel három és fél évtizeden át uralkodott minden oroszok felett, remekül - tegyük hozzá. Kínosan ügyelt rá, hogy rátermett uralkodónak tartsák, ezért aztán általában üdvös intézkedéseket hozott. Különösen büszke volt műveltségére, lelkesen támogatta a művészeteket és a tudományokat, s olyan kiváló filozófusokkal levelezett - természetesen franciául -, mint Voltaire és Diderot. De amilyen gondosan megválogatta szellemi partnereit, olyan igénytelen volt szerelmei kiválasztásában, egyetlen szempont vezette, mire képes a kiszemelt férfi az ágyban. "Megégettem az ujjamat ezzel a hülye Vaszilcsikovval" - írta meg ő maga következő szerelmének, Grigorij Patyomkinnak. Kielégíthetetlen szerelmi étvágyáról legendák születtek már életében is, de ő maga sem titkolta vágyait, "az én szerencsétlenségem az, hogy szívem egyetlen óráig sem lehet elégedett szerelem nélkül" - vallotta meg egyik levelében. Külön kis brigád serénykedett azon, hogy e téren ne szenvedjen hiányt, a fess fiatal testőrök közül udvarhölgyei választották ki azokat, akiket Nagy Katalin később kegyeibe fogadott, s a jelölteknek tevőlegesen is bizonyítaniuk kellett, hogy mint férfiak nem fognak csalódást okozni úrnőjüknek. De a végül megfelelt ifjak sem jártak rosszul, a hatalmas orosz birodalom félelmetes uralkodónője ugyanis hálószobájában teljesen alávetette magát szerelmeinek, s amikor rájuk unt, méltó jutalommal bocsátotta el őket szolgálatából. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Alekszandr Kamenszkij – Niederhauser Emil
  Nagy Katalin – Mária Terézia
  Kiadó: Pannonica
  Kiadás éve: 2000
  Oldalszám: 302
  ISBN: 963925214X

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  924722
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés