Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Nagy Katalin – Mária Terézia - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
Nagy Katalin – Mária Terézia - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
 • Nagy Katalin – Mária Terézia - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
 • Nagy Katalin – Mária Terézia - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
 • Nagy Katalin – Mária Terézia - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
690 Ft
Nincs raktáron

Mária Terézia uralkodása a felvilágosult abszolutizmust juttatja az olvasó eszébe, azt az államformát, amelynek lényege a polgári átalakulás előkészítése. Egyik biográfusa azt írta a császárnőről, hogy átvezette népeit a 19. században. Fő céljának és feladatainak alattvalói boldogulását tartotta, bár ez egy ilyen soknemzetiségű birodalomban korántsem volt az érintettek számára egyértelmű. Ezért aztán utólagos történeti – és nemzeti – megítélése sem az. A történészek mostanában kezdik csak gyanítani, hogy a Mária Terézia-féle Monarchia a későbbi egységes Európa előképe lehetett. Katalin őszintén hitt abban, hogy uralkodása alatt sikerült jólétet teremtenie, ha nem is mindenki, de alattvalói többsége számára. Országlása idején Oroszország olyan hatalmas és erős volt, mint még soha, az új törvényeknek pedig biztosítaniuk kellett az általános felvirágzást. A történészek uralkodását a „felvilágosult abszolutizmus” korának nevezték. Ugyanígy nevezik kortársainak uralmát, így II. Frigyesét Poroszországban vagy II. Józsefét Ausztriában. Idővel kétely merült fel a kifejezés helytállóságát illetően. De nem az elnevezés a lényeg. Sokkal fontosabb, hogy a sors rendeltetése folytán az orosz trónra egy ragyogó képességű, nem mindennapi ember került.

2020. november 29-én 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA magyar királynő

 

Amikor 1740-ben a nevezetes Pragmatica Sanctio révén trónra lépett, az európai koronás fők gúnnyal kevert félelemmel tekintettek uralkodása elé. A fiatal királynő ugyanis csodás szépség volt, s ezzel bizony - akkoriban - ritkán járt együtt pallérozott elme. Mária Terézia azonban idővel rácáfolt az előítéletekre, kétségkívül meglévő hiányosságait páratlan szorgalommal ellensúlyozta.

 

Rengeteget dolgozott, rendszeresen hajnali négykor kelt, s hallatlan munkabírásával teljes kétségbeesésbe kergette a léha tempóhoz szokott hivatalnoksereget. Minden hivatalos iratot ő maga tanulmányozott át, figyelme mindenre kiterjedt, s e tekintetben erős túlzásokra ragadtatta magát. Mivel erkölcsösségéhez kétség sem férhetett, hasonló életvitelre akarta rászoktatni alattvalóit is. A csalfa férjek nem számíthattak pártfogására, sok fényes karrier tört ketté amiatt, hogy a királynő fülébe jutott valaminő csapodárság. A szigorú erkölcsök dolgában szintén nem nagyon jeleskedő nők megregulázására külön "szüzességi bizottmány"-t is létrehozott, a hírhedt Keuschheitscommissiont, amelynek aktivistái - fele-fele arányban papok és rendőrök - fáradhatatlan buzgalommal kutakodtak az intim titkok után, az előkelő hölgyek legnagyobb bánatára.

 

Egy akció során álruhát öltve maga a királynő állt a rettenthetetlen csapat élére, amely fegyveresekkel törte rá az ajtót egy gyanús társaságra - Mária Terézia férje, szegény Lotharingiai Ferenc alig tudott kimenekülni a hátsó ajtón. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Alekszandr Kamenszkij – Niederhauser Emil
  Nagy Katalin – Mária Terézia
  Kiadó: Pannonica
  Kiadás éve: 2000
  Oldalszám: 302
  ISBN: 963925214X

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  940427
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés