Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Nagy Károly, az első európai - 1205 éve hunyt el NAGY KÁROLY

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
Nagy Károly, az első európai - 1205 éve hunyt el NAGY KÁROLY
 • Nagy Károly, az első európai - 1205 éve hunyt el NAGY KÁROLY
 • Nagy Károly, az első európai - 1205 éve hunyt el NAGY KÁROLY
 • Nagy Károly, az első európai - 1205 éve hunyt el NAGY KÁROLY
 • Nagy Károly, az első európai - 1205 éve hunyt el NAGY KÁROLY
890 Ft
Nincs raktáron

 

Kortársai ​"Európa atyjának" nevezték, manapság, az egységesedő földrész korában úgy beszélünk róla, mint az „első európairól”. A frank uralkodó (768-814) királyságának, majd 800-tól császárságának hosszú évei alatt politikai sakkhúzásaival, háborúival, a kereszténység elterjedésében és az egyházi reformok bevezetésével, valamint a művelődés és művészet pártfogolásában játszott szerepével olyan páratlan méretű birodalmat hozott létre, amilyenre a későbbi évszázadokban nincs példa. Ellentmondásos egyéniségében ötvöződtek a 8-9. század fordulójának jellegzetességei: mélyen vallásos volt, ugyanakkor kegyetlen, a keresztény erkölcs elszánt harcosa, aki – mellesleg a kor szokásainak megfelelően – több feleséget is tartott, győzelmes hadvezér, de a betűvetés tudománya kifogott rajta. Életművének megkoronázásaként Aachenben uralkodói székhelyet hozott létre, ahol egyházi emberek, tudósok, kódexmásolók, kézművesek és építészek olyan kultúrát teremtettek, amely joggal viseli a Karoling reneszánsz nevet.

 

A történész precizitását írói erényekkel ötvöző S. Fischer-Fabian kitűnő, élvezetes elemzést ad a Frank Birodalom és Nagy Károly uralkodásának történetéről.

 

2019. január 28-án 1205 éve hunyt el NAGY KÁROLY frank király. Huszonkilenc évesen lett a frank birodalom egyeduralkodója, s 45 évig tartó uralkodása alatt teljesen átformálta országát. Amikor átvette a hatalmat, széthúzó kiskirályok uralták az országot, halálakor pedig a frankok birtokolták szinte egész Nyugat-Európát, hatalmuk az Északi-tengertől az Adriáig, a Pireneusoktól az Elbáig terjedt. Károly állandóan háborúban állt, s általában ő nyert, leigázta a longobárdokat és a szászokat, sőt, még bizánci császár is lehetett volna. Ö azonban nem akart Keleten uralkodni, bölcsen beérte a Nyugat feletti uralommal, amelyet 800-ban pecsételt meg a pápa, amikor római császárrá koronázta, őt elsőként a Nyugat-Római Birodalom bukása óta. A korai középkor legnagyobb uralkodója köré a történetírók szinte legendát szőttek, természetesen ő volt a legbátrabb és a legerősebb, az élet minden területén a legkülönb. Személyes tulajdonságaival is kirítt alattvalói közül, magas volt és izmos, s férfierő dolgában sem léphetett a nyomába senki. Négy feleséget fogyasztott el, és sok szeretőt tartott, ágyasaitól született gyerekei megtöltötték az udvart. Egyes történetírók a hízelgésben odáig mentek, hogy tudós emberként mutatták be, de ne gondoljunk valami filozófiai mélységre, műveltsége valójában abban merült ki, hogy meglett fejjel megpróbálkozott a betűvetéssel; a párnája alatt írótáblát őrzött, s nem is maradt el az eredmény, kései okiratai aljára maga tudta leírni a nevét. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • S. Fischer-Fabian
  Nagy Károly, az első európai
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 2000
  Oldalszám: 325
  ISBN: 9631348180

  jó állapotú antikvár könyv

   

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  749382
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés