Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Nagy Imre élete és halála - 95 éves MÉRAY TIBOR

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Nagy Imre élete és halála - 95 éves MÉRAY TIBOR
 • Nagy Imre élete és halála - 95 éves MÉRAY TIBOR
570 Ft

A könyv nem tartozik a hagyományos életrajzok kategóriájába, aránytalanságaira a szerző is utal. Általában véve keveset foglalkozik Nagy Imre életének első négy évtizedével, még kevesebbet ifjúságával, a Szovjetunióban eltöltött 17 esztendejével. Sőt, közvetlenül a felszabadulás után kifejtett politikai tevékenységéről sem tudunk meg sokat, éppen hogy csak említés történik „földosztó” miniszteri működéséről, belügyminiszterségéről stb. Méray voltaképpen in medias res kezdi: 1953. június 13-ával, amikor az SZKP Központi Vezetőségének elnöksége kijelölte Nagy Imrét Magyarország miniszterelnökének.

Bővebben foglalkozik viszont az 1953. júniusa után megkezdett „Új szakasz” politikájával, Rákosi ellentámadásával, mesterkedéseivel, Nagy Imre meghurcoltatásának, leváltásának és belső száműzetésének a körülményeivel, majd az írók és a Petőfi Kör harcával párhuzamosan népszerűségének fokozódó növekedésével, végül párttagságának helyreállításával. A könyv második – a népfelkelésnek szentelt – része az október 3-i eseményekkel kezdődik. Részletesen szól az október 23. és november 4. közötti időszak eseményeiről, az ismét miniszterelnökké lett Nagy Imre küzdelmeiről, az SZKP küldöttségének budapesti tárgyalásairól, majd a szovjet csapatok beszivárgása okozta feszültségnövekedésről, végül a november 4-i eseményekről. Az „utolsó felvonás” eseményeit viszonylag röviden írja le, nagyon kevés helyet szentel a november 4-ét követő „utóvédharcnak” (Méray maga is elhagyta az országot), szól viszont a jugoszláv követségen eltöltött 22 napos menedékről, a romániai deportálásról, befejezésül a Nagy Imre-perről.

A Nagy Imre-irodalom olyannyira megszaporodott, hogy a harminc évvel ezelőtt született mű ma már kevés újat képes nekünk mondani.

2019. április 6-án 95 éves MÉRAY TIBOR író, újságíró, a párizsi Irodalmi Újság egykori főszerkesztője, a Nagy Imre élete és halála című híres könyv szerzője.

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Méray Tibor
  Nagy Imre élete és halála
  Kiadó: Bibliotéka
  Kiadás éve: 1989
  Oldalszám: 380
  ISBN: 9630266962

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  534482
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés