Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Munch (Szemtől szemben) - 75 éve hunyt el EDVARD MUNCH

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Munch (Szemtől szemben) - 75 éve hunyt el EDVARD MUNCH
 • Munch (Szemtől szemben) - 75 éve hunyt el EDVARD MUNCH
 • Munch (Szemtől szemben) - 75 éve hunyt el EDVARD MUNCH
570 Ft

Századunk nagy festői közül, Picassót kivéve, senki nem futott be olyan nagyívű, egész stíluskorszakokat egybefogó és sokrétű művészi pályát, mint a norvég Edvard Munch. A naturalizmusból és impresszionizmusból kilépve-kibontakozva nemcsak a fin de siècle jellegzetes és napjainkban másodvirágzását élő stílusának, a szecessziónak egyik létrehívója lesz, hanem a századunkban olyannyira fenyegetett emberért szót emelő expresszionizmusnak is egyik legnagyobb mestere. Munch élete tele van drámai mozzanatokkal – alkotás és személyes sors az ő esetében valóban egymással és egymásból magyarázható. Képei ellenállhatatlanul szuggesztívak, korunk sok nagy alkotója vallja Munchot ihletőjének és előzményének.

2019. január 23-án 75 éve hunyt el EDVARD MUNCH norvég festő. Élete fő műve a remélhetőleg mindenki által ismert Sikoly, amelyet nemcsak azért tartanak legjobb alkotásának, mert maga a kép remek, hanem, mert ez az műve mutatja leginkább készítőjének egyéniségét. Munch ugyanis csaknem pszichopata volt, a kép pedig Kristó Nagy István találó megállapítása szerint "egy bomlott lélek rettenetének, hajszoltságának, végső kétségbeesésének kifejezése". Festménye - mint sok más képe is - óriási vitákat kavart, megesett, hogy a "műértő" közönség bojkott alá vette a műveit kiállító galériát, a német közgyűjteményekből egyenesen kitiltották alkotásait, de még hazájában is csak "elrettentésképpen" állították ki négy festményét. Felkavaró alkotásait leginkább az adóhatóság értékelte, a művészetekhez mindig is kiválóan értő adótisztviselők ugyanis felbecsülték a műtermében talált képeket, és hihetetlenül magas vagyonadót vetettek ki szegény piktorra. De a fasiszta Norvégiában nem volt divatban az adórendőrség, kutyát azért nem uszítottak rá, képeit sem hordták szét, így a norvégok leghíresebb festője hatalmas, ma már elismert életművét hazájára hagyhatta. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kristó Nagy István
  Munch
  Szemtől szemben
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1983
  Oldalszám: 220
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9632813162

   

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  398132
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés