Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Mozart – Egy zseni szociológiája - 265 éve született WOLFGANG AMADEUS MOZART

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Mozart – Egy zseni szociológiája - 265 éve született WOLFGANG AMADEUS MOZART
 • Mozart – Egy zseni szociológiája - 265 éve született WOLFGANG AMADEUS MOZART
 • Mozart – Egy zseni szociológiája - 265 éve született WOLFGANG AMADEUS MOZART
2 490 Ft

Hanák Péter írja Norbert Elias A civilizáció folyamata című alapművének magyar kiadásához készült tanulmányában: E könyvben a személyiségstruktúra átalakulása, civilizálódása nem független a társadalométól, hanem kifejezetten annak folyománya: az újkori centralizált államfejlődés, a nemzetté válás, a modernizálás megváltoztatja az egyén ízlését, szokásait, gondolkodását, az átalakult egyének új közössége viszont újjáformálja a társadalmi és állami rendet. A másik újítás, amelyet ma különösen időszerű kiemelnünk: az egyéni magánszférának és a közéleti hatalmi szférának, a "történelemalatti" köznapi életnek és a "magas" politikának, az időtlen kulturális műalkotásnak és a térhez, időhöz kötött politikai cselekvésnek minden elkülönülés, közömbösség és szembenállás ellenére meglévő szoros kölcsönhatása, ami nélkül sohasem teljes a történelem, sohasem reális a történetírás. A módszer a Mozart-könyv esetében is azonos: a kultúrszociológus-történésztől a társadalomban élő zenész portréját kapjuk. Elias párhuzamosan vizsgálja a személyiségstruktúra és társadalmi közeg kölcsönhatását, változását, átalakulását. Mozart finoman megrajzolt képe szövevényes szociális kapcsolatrendszerének finoman megrajzolt háttere előtt jelenik meg. A mű alaptétele: Mozart halálát nem maga a máig rejtélyes kór okozta, hanem az, hogy nem vette fel a harcot a betegséggel, sorozatos csalódásai miatt feladta az életért folytatott küzdelmet.

2021. január 27-én 265 éve született WOLFGANG AMADEUS MOZART osztrák zeneszerző

A zenetörténet egyik, ha nem "a" legnagyobb óriása volt, művészetéről könyvtárnyi elemzés látott már napvilágot, de nehogy azt higgye bárki is, hogy e töméntelen tanulmány elolvasása után megérti, hogy miben áll Mozart nagysága. Kétségtelenül zseni volt, s éppen ezért titkának megfejtése hiábavaló próbálkozás. Hiszen elemezték már szinte minden hangjegyét egyenként és egyben, de a legtekintélyesebb zeneesztéták is csak azt tudták megállapítani, hogy a mozarti forma maga a tökéletes arányosság, a mozarti tartalom pedig az egész világmindenség, a teljes ember.

Mozarttal kapcsolatban egyébként is sűrűn emlegették az isteni jelzőt, szüleinek például ő volt a hetedik gyereke, s mint a mesében, a legkisebb. Isteni tehetsége már piciny gyerekként megmutatkozott, még írni sem tudott, amikor már komponált, hegedülni pár nap alatt tanult meg, magától. Öt és fél évesen már színielőadáson szerepelt, hatévesen pedig szinte kész zenész volt, híre bejárta Európát. A francia és angol királyi családok látták vendégül, Bécsben Ferenc császárt pedig egyenesen elbűvölte, úgy rimánkodott neki újabb és újabb bravúrokért mint ha ő lenne a gyerek; zongoráztatta egy ujjal, bekötött szemmel, de a kis Wolfgang minden próbát kiállt. Különben a császári udvarban majdnem életre szóló kötelezettséget is vállalt a kis lurkó, a palota tükörsima folyosóin szaladgálva ugyanis óriásit esett, Mária Antoinette segítette fel a pityergő fiúcskát, akit annyira meghatott a hercegnő jósága, hogy meg is ígérte neki rögvest: ha majd felnő elveszi feleségül.

Műveit, művészetét születésének mai évfordulóján is világszerte szakemberek sora elemzi, s van is mit, hiszen több műfajban is halhatatlan alkotások sorával ajándékozta meg az emberiséget, s rendkívül termékeny zeneszerző volt, Ludwig Köchel a fél életét áldozta rá, hogy rendet tegyen művei között, Mozart alkotásait ma is Köchel-jegyzékszámok alapján tartjuk nyilván. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Norbert Elias
  Mozart – Egy zseni szociológiája
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2000
  Oldalszám: 180
  ISBN: 9630767783

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  429956
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés