Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Mostan színes tintákról álmodom - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Mostan színes tintákról álmodom - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
 • Mostan színes tintákról álmodom - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
 • Mostan színes tintákról álmodom - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
 • Mostan színes tintákról álmodom - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
570 Ft

2020. március 29-én 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ költő, író, műfordító, újságíró

A Nyugat első nemzedékének kiemelkedő alkotója volt, a magyar PEN Club első elnöke. Művészi életútját három korszakra szokás osztani, az utolsó a leggazdagabb, ekkor írta híres novelláskönyveit - például az Esti Kornélt - és regényeit, az Édes Annát, a Pacsirtát és a Néró, a véres költőt, a legérdekesebb azonban az első, mert pályakezdése egyáltalán nem volt szokványos.

A legnagyobb irodalmárok általában már zsenge gyermekkorukban tanúbizonyságot tettek képességeikről, nem úgy Kosztolányi. Tizennégyévesen kezdett olvasni is - mások ilyenkor már túl voltak kötetnyi diákversen - igaz viszont, hogy attól fogva falta a könyveket. Késői érettségét nehéz gyermekkora is indokolta, nem véletlenül lett első alkotói korszakának kiemelkedő alkotása A szegény kisgyermek panaszai. Beteges és rendkívül félős gyerek volt, édesapja a családi könyvtár lexikonában összeragasztotta a "félelmetes" oldalakat, de a vásott kis kölyök szétfejtette a lapokat, és meglátta a csontvázat. Több se kellett, attól fogva félt a könyvektől is. Mikor azonban végre leküzdötte félelmeit, hamar bebizonyította, hogy született tehetség, már az iskolában igazi virtuóza volt a magyar nyelvnek. Tanárait halálra bosszantotta szellemes nyelvi fordulataival; "Kossuth Lajos élete meglehetősen monoton. Született Monokon" - kezdte történelem feleletét, de tanára nem méltányolta a humorát, s végül ki is csapták az iskolából.

Remek humora volt, legendás párost alkottak Karinthy Frigyessel, állandóan egymás megtréfálásán törték a fejüket. Egyszer Kosztolányi felbérelt egy csomó gyereket, és elküldte őket autogramot kérni Karinthytól. Aztán azok a megbeszéltek szerint megkérdezték tőle:: "Ja, maga nem Kosztolányi, akkor nem is kell". Nyelvi tréfái a sírig elkísérték, amikor a gégeráktól már beszélni sem tudott, feleségének azt írta egy papírra, amikor az kicserélte torkán a gézkötést: Gézcsókom. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kosztolányi Dezső
  Mostan színes tintákról álmodom
  Illusztrálta: Swierkiewicz Róbert
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1979
  Oldalszám: 148
  ISBN: 9631115380

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  923333
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés