Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Molière tragikuma - 345 éve hunyt el MOLIÉRE

-25%
ÚJ
Molière tragikuma - 345 éve hunyt el MOLIÉRE
 • Molière tragikuma - 345 éve hunyt el MOLIÉRE
3 100 Ft
Akció: 2 325 Ft
Kezdete: 2018.02.16   A készlet erejéig!

Udvaros Béla, a rendező, közelebb a 90. életévéhez, időrendben végigvisz minket Molière életén, az akkori Franciaországon, és műről műre haladva azok rövid tartalmának felidézése közben beleszövi azokat a meglátásait, amelyek egy-egy Molière-darab nyomán benne megszülettek. A művész-rendező, aki érti Molière-t, és aki talán többet tud róla mindannyiunknál, és szinte bevezet a világába, és aki a nagy nevettető, az állandóan csak humoros darabokat író Molière-nél meglátja a tragédiát, megérzi azt, hogy minden kacagás mögött sírás, fájdalom, kétségbeesés lapul.

2018. február 17-én 345 éve hunyt el MOLIÉRE francia író. Egy derék kárpitos fia volt, és Poquelin mester nagy gonddal nevelte fiát, azt szerette volna ugyanis, ha jogász belőle. A kis Jean-Baptiste a legjobb iskolákba járt, s bár a legeszesebb tanulók közé tartozott, alacsony származása miatt nem becsülte senki, társai nem barátkoztak vele. Ennek ellenére elvégezte az egyetemet, ám a száraz jogászi hivatás nem nagyon vonzotta, annál inkább a színház, a komédia, a tánc világa. Az már iskolás korában kiderült, hogy ügyesen táncol, kellemes énekhangja van, úgyhogy tekintélyes jogász létére elment egy párizsi színházba, s a jószemű direktor azonnal fel is vette színésznek. Ezt később azzal hálálta meg, hogy elszerette az igazgató feleségét, aki persze rögvest elkergette a társulattól, de az asszony is vele szökött. Moliére ekkor vette fel írói álnevét is, hogy szegény becsületes iparos apjának ne kelljen szégyenkeznie miatta. Pedig Moliére-t joggal gondolhatnánk az erény bajnokának, hiszen zseniális komédiáiban - mint A képzelt beteg, a Tartuffe, az Úrhatnám polgár, a Dandin György és a többi - oly vitriolosan figurázta ki az emberi gyengeségeket és jellemhibákat. De közel sem volt hiba nélkül ő sem, nem állt tőle távol a nagyképű fennhéjázás és a gyarló hiúság sem, a nőkkel szemben pedig különösen csúnyán viselkedett. Természetesen gyakran megcsalta kedvesét - ezen akkoriban nem akadt fenn senki -, de amikor feleségül vette a neveltlányát, kitört a botrány, kivált, hogy sokan arról suttogtak, a lány valójában az ő édes gyermeke. Ha így volt - amit máig nem tudni -, akkor az már nem Moliére-komédiába, de antik tragédiába illő történet. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Udvaros Béla
  Moliére tragikuma
  Kiadó: Nap
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 126
  ISBN: 9789633320334

 • Cikkszám
  407949
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés