Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Moliére-átiratok - 65 éves PARTI NAGY LAJOS

-25%
ÚJ
Moliére-átiratok - 65 éves PARTI NAGY LAJOS
 • Moliére-átiratok - 65 éves PARTI NAGY LAJOS
 • Moliére-átiratok - 65 éves PARTI NAGY LAJOS
 • Moliére-átiratok - 65 éves PARTI NAGY LAJOS
3 690 Ft
Akció: 2 768 Ft
Kezdete: 2018.10.09   A készlet erejéig!

"Mint azt a kötet címéből is láthatni, alanti drámák átiratok, jelentsen ez bármit a szó szűkebb vagy tágabb értelmében. Annyi biztos, nem fordítások és nem is saját művek. Nem fordítások, hisz műfordító nem húzhat a gondjaira bízott szövegből, pláne nem írhat bele, nem mehet a jelenettel tovább sem a kedve, sem az eredeti mű logikája szerint, nem írhatja, sőt radikálisan nem is hangolhatja át, prózából nem csinálhat verset és fordítva. Hiába, a gúzs az gúzs, a műfaj kötöttfogású. Viszont saját műnek sem ildomos mondani alábbiakat, hisz a cselekmény, a szereplők karaktere és rendszere nem az átirnok, jelen esetben nem az én találmányom hogy mennyire Molire-é, az egy másik és minden fülszövegtől messze vezető kérdés. Meg kell mondjam, én eléggé sajátként gondolok minden átiratomra, mondván, ha maguk a művek nem is, a szöveg az enyém. A magyar szöveg nemcsak nyelvileg, hanem, remélem, szemléletileg is." (Parti Nagy Lajos)

A kötet a Tartuffe, az Úrhatnám polgár és a Don Juan átiratait tartalmazza: a klasszikus színdarabok különleges és egyedi nyelve a művek elfeledett, kevésbé ismert rétegeit és mélységeit hozzák (szöveg)közel.

2018. október 12-én 65 éves PARTI NAGY LAJOS költő, író, egyebek mellett a Csuklógyakorlat című verses- és A fagyott kutya lába című novelláskötet, valamint az Ibusár című színdarab szerzője, a pár éve az Élet és Irodalomban hetente jelentkezett rendkívül népszerű Fülkefor-mesék írója. Nem elefántcsonttoronyba zárkózó, magányos alkotó, gyakran szerepel a médiában, így egyike azon kevés irodalmárainknak, akit sokan az utcán is megismernének. Persze nem műsort vezetni, bogarat enni vagy főzőcskézni megy a tévébe, ám ha irodalomról, művészetekről kérdezik, szívesen válaszol. Van is miről kérdezgetni, mert a magyar nyelv egyik legvirtuózabb művésze, nem csak olvasni, hallgatni is jó. Egyébként egy Tolna nevű faluban cseperedett, Pécsett tanult, ahol később a Jelenkor című irodalmi folyóiratot szerkesztette, s 1986 óta él Budapesten. Minden műfajban alkot, versei, novellái, kisregényei, színművei egyaránt a kortárs irodalom jeles alkotásai, talán legismertebb műve Ibusár című színműve, Hősöm tere című regénye és A fagyott kutya lába című novelláskötete. Nagy siker volt Mauzóleum című drámája, éveken át játszották a Kamrában. Az ő műve A test angyala című kisregény is, holott az Sárbogárdi Jolán név alatt jelent meg, de persze kiderült a turpisság. Jellemző írása A hullámzó Balaton, amelynek csak a legvégén derül ki, hogy a cím nem híres tavunkat takarja, hanem a kedvelt édességet, a Balaton szeletet. Mivel a nyelv bravúros művésze, szerencsére kedveli a műfordítást is, így is gazdagítva irodalmunkat, jó példa erre a Tartuffe nagyszerű magyarítása. Néhány éve rendszeresen jelentkezett magyar meséivel az Élet és Irodalomban, illetve a saját felolvasásában az egyik rádióban, és az írások olyan hangos sikert arattak, hogy Fülkefor és vidéke címmel összegyűjtve, külön kötetben is kiadta. Az irodalmi mókamester nem kaphat olyan díjat, amit meg ne érdemelne, nem is fukarkodnak vele, számos kitüntetése közül csak József Attila- és Kossuth-díját említjük, s azt, hogy megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Parti Nagy Lajos
  Moliére-átiratok
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 352
  ISBN: 9789631432466

 • Cikkszám
  250235
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés