Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Mit bír az ember - 125 éve született LENGYEL JÓZSEF

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Mit bír az ember - 125 éve született LENGYEL JÓZSEF
 • Mit bír az ember - 125 éve született LENGYEL JÓZSEF
 • Mit bír az ember - 125 éve született LENGYEL JÓZSEF
570 Ft

A kötet Lengyel József két új kisregényét tartalmazza. Az első: Újra a kezdet, egy hitleri koncentrációs láger komor légkörét idézi fel. A regény két fontos alakját, a kommunista Baniczát és a vagány Prenn Francit már ismerjük a Prenn Ferenc hányatott élete című műből. A vesztüket érző rabtartók, a tanácstalanul helyezkedő és menekülő patkányok kapkodása közben a láger kommunistáinak lehetősége nyílik arra, hogy a halálraszánt „musszelmann”-ok, a teljesen legyöngült emberek csoportjából egy embert kimentsenek. A kommunisták vezetői Trend Richárd tervezőépítész megmentését határozzák el, s Baniczának kell Trendet értesíteni. Célját nem sikerül elérnie, az apátiába süppedt Trend nem egyezik bele megmentésébe s a felszabadulás előtti napon elhurcolják.

A másik kisregény címe: Trend Richárd vallomásai. Az önként halálba menő Trend még a lágerben átadott Baniczának egy füzetet, amelyben számot vetett saját életével, életcéljával. A tehetséges építész a Horthysta társadalom mellőzte, s mivel önmaga sem bízott eléggé tehetségében, értékrendje eltorzult, kisiklott emberré lett. Önként választja a halált a megmenekülés helyett, mégsem pusztul el. Csoportjukat légitámadás éri, és ő felépülve szörnyű sebeiből, visszakerül Magyarországra, s itt egy különleges intézetben a hozzá hasonló emberi roncsokkal együtt ápolják életük végéig. Az intézetben, ahol még nevüket is titokban tartják, Trend eljut a higgadt szemlélődés állapotába és innen figyeli ismerőseinek és az országnak a sorsát az 1956-os ellenforradalomig.

2021. augusztus 4-én 125 éve született LENGYEL JÓZSEF író. A Somogy megyei Marcaliban szü- letett, s a dunántúli táj hangulata sokáig befolyásolta irodalmi munkásságát is. Kezdetben expresszionista verseket írt, de igazán a Visegrádi utca című regényével tört be a magyar irodalomba. Azidőtájt Moszkva mellett élt, de Szibériába száműzték, s miközben 18 évig sínylődött különböző táborokban, itthon azt sem tudták, él-e. Szabadulása után hazatért, s a novella-irodalom egyik legjelesebb alkotója lett. Legjobb könyve a Visegrádi utca és a Prenn Ferenc hányatott élete, de ismert novellája az Oldás és kötés, kivált, hogy Jancsó Miklós filmet forgatott belőle. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Lengyel József
  Mit bír az ember
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1965
  Oldalszám: 228

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  734946
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés