Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Mikszáth Kálmán (Élet-kép) - 170 éve született MIKSZÁTH KÁLMÁN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Mikszáth Kálmán (Élet-kép) - 170 éve született MIKSZÁTH KÁLMÁN
 • Mikszáth Kálmán (Élet-kép) - 170 éve született MIKSZÁTH KÁLMÁN
2 900 Ft

Mikszáth Kálmánnak (1847-1910) két életrajza van. Az egyik 1881-ig tart és valóságos biográfia. Ebben helyet kap a szülőföldi élmények meghatározó sokasága, a rimaszombati és selmecbányai diákévek, a nem létező jogi tanulmányok krónikája, az indulás hármassága a szülőföld székhelyén, Balassagyarmaton: a közigazgatási élmények, az első újságírói kihívás, és a szerelem. És ennek a vége: a leányszöktetés és házasságkötés a szülői tiltás ellenére. S jönnek a tragédiák: az írói sikertelenség, a nyomor, a nélkülözés, és a kikényszerített válás. Majd újabb három magányos esztendő az elhagyatottság mélységébe zuhanva. Innen emeli ki a véletlen s kerül Szegedre, ahol, mint a mesében, minden jóra fordul. Megtalálja önmagát és témáit, sikere lesz a társaságban és az olvasók között, elkészül a két kötet kézirata. 1881-ben megjelenik a Tót atyafiak, 1882-ben A jó palócok. És ettől kezdve a második életében semmi rendkívüli nem történik Mikszáthtal, „csak” megírja a magyar irodalomtörténet egyik legszínesebb és legsokrétűbb életművét. Egy évszázada ezt elemzik a tudósok, ezt olvassák a generációk. Egyikük sem tud ráunni.

2017. január 16-án 170 éve született Szklabonyán MIKSZÁTH KÁLMÁN író. Szklabonyai parasztgyerekből lett parlamenti képviselő, s a már életében is klasszikus író, aki olyan remekművekkel írta be nevét a magyar kultúrtörténetbe, mint A Noszty fiú esete Tóth Marival, A fekete város és a Különös házasság. Ez utóbbi témát különösen jól ismerhette, hiszen az ő házassága is méltán nevezhető különösnek. Fiatalon beleszeretett egy szolgabíró leányába, de Mauks Ilona apja eltiltotta lányát a közel sem partiképes ifjútól. Mivel az atyai áldásban nem lehetett reménykedni, Mikszáth egy szép napon megszöktette szerelmét, hamar feleségül vette, ám eltartani nem tudta. Ezért csakhamar elvált tőle, hazaküldte a családi házba, ő pedig nagy eltökéltséggel elindult meghódítani az irodalmat. Sikerült is neki, harmincöt éves korában már népszerű irodalmár volt. Pestre költözött, tekintélyes bajuszt növesztett, pocakot eresztett, politizálni és pipázni kezdett, bekerült a parlamentbe, s lassanként majdhogynem ő lett a haza bölcse. Nagyszerű könyvek sorát írta, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A fekete város, a Különös házasság már megjelenésükkor szép sikert arattak, mára pedig klasszikus értékű alkotássá váltak. És tekintélye csúcsán büszkén kihúzta magát, majd ismét megkérte volt felesége kezét. Ilonka némi töprengés után igent mondott, Mikszáth így másodjára is oltár elé vezette szerelmét. Mikszáth sosem látott tekintélynek örvendett, ő az egyetlen magyar író, akinek már életében a nevét viselte szülőfaluja; az akkoriban Kürtabonynak hívott Szklabonya nagy fiának halála előtt pár hónappal keresztelte át magát Mikszáthfalvára. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Praznovszky Mihály
  Mikszáth Kálmán
  Élet-kép sorozat
  Kiadó: Elektra
  Kiadás éve: 1999
  Oldalszám: 128
  ISBN: 9639205168

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  826035
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés