Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Mihály furfangéroz - 100 éve hunyt el TÖMÖRKÉNY ISTVÁN

-25%
ÚJ
Mihály furfangéroz - 100 éve hunyt el TÖMÖRKÉNY ISTVÁN
 • Mihály furfangéroz - 100 éve hunyt el TÖMÖRKÉNY ISTVÁN
4 000 Ft
Akció: 3 000 Ft
Kezdete: 2017.04.23   A készlet erejéig!

Nyolcvan, eddig lappangó írás Tömörkény Istvántól, amelyek kötetben sosem jelentek meg. Korabeli folyóiratok közölték őket 1900-tól a szerző 1917-es haláláig. Novellák, tárcák, útirajzok, riportok és karcolatok – sok más mellett tájképekkel, a „kintlevők”, tanyasiak és a tanyavilág rajzával, balkáni (novibazári) katonaemlékekkel, korabeli bűnügyekkel, jellegzetes alföldi figurákkal, a vándorcigányokkal és a Nagy Háborúval foglalkozó írásokkal.

„...őt nem befolyásolta sem politika, sem más, nem valami elvont, általános képet látott maga előtt, nem valami irányzat vagy társadalmi célzat hordozóit látta a nép embereiben, hanem egyéneket, emberi sorsokat és életeket. Nem állította be embereit bizonyos szerepekre, hanem hagyta őket élni a maguk természetes szokása, kedve szerint.(...) Tárgyilagos író volt, kifogástalanul becsületes író...” SCHÖPFLIN ALADÁR

„Tömörkény egyedülálló jelenség volt irodalmunkban. Eszközei teljesen eredetiek. Írásmódszere is merőben új. Fordulatai rajtaérhetetlenek, ahogy egyik gondolatkörből a másikba siklik át, majd megint visszatér. Szeretet, tisztaság, mély humor, az emberi összetartozás gyökerekig menő átérzése, tökéletes egyszerűség, az eseményeken kívülmaradó személytelenség és páratlan jelenítő-erő, egészen a kitapinthatóságig...” GULÁCSY IRÉN

2017. április 24-én 100 éve hunyt el Szegeden TÖMÖRKÉNY ISTVÁN író, régész és etnográfus. Szegeden és Makón végezte tanulmányait, majd gyógyszerészként dolgozott, azután pedig katonáskodott. Később Szegeden volt a Szegedi Napló munkatársa, majd 1899-ben a Somogyi Könyvtárba került, 1904-től pedig a Városi Múzeum igazgatójaként tevékenykedett, s részt vett a Szeged környéki ásatásokban. Összegyűjtötte a szegedi népélet tárgyait, s néprajzi gyűjteménye igen gazdag és értékes anyaggá fejlődött. Jelentős néprajzi és archeológiai dolgozatokat írt, s több ezer tájszót gyűjtött össze. Cikkeit rendszeresen közölték a fővárosi lapok, így a Pesti Napló és a Pesti Hírlap. Tagja volt a Petőfi Társaságnak, élvezhette Mikszáth és Gárdonyi barátságát. Sok könyvet és elbeszélést írt, s ezek nem csak Magyarországon, de a határokon túl is népszerűek voltak, önálló kötete például még kínaiul is megjelent. Betyárlegendák című híres művében az alföldi szegénylegények és Rózsa Sándor kalandjait dolgozta fel. Ismert műve a Babarózsák, az Egyszerű emberek, a Homokos világ és a Jegenyék alatt, mely utóbbit Juhász Gyula Tömörkény "legtisztább elbeszélő művé"-nek tartotta. Barlanglakók című egyfelvonásosát nagy sikerrel mutatta be a Nemzeti Színház. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Tömörkény István
  Mihály furfangéroz
  Kötetben meg nem jelent írások
  Kiadó: Kortárs Könyvkiadó
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 340
  ISBN: 9789634350071

 • Cikkszám
  944428
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés