Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Meztelenül jöttem - 180 éve született AUGUSTE RODIN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Meztelenül jöttem - 180 éve született AUGUSTE RODIN
 • Meztelenül jöttem - 180 éve született AUGUSTE RODIN
 • Meztelenül jöttem - 180 éve született AUGUSTE RODIN
 • Meztelenül jöttem - 180 éve született AUGUSTE RODIN
 • Meztelenül jöttem - 180 éve született AUGUSTE RODIN
570 Ft

Aki nyolc éves volt 1848-ban, és az első világháború idején halt meg, annak az élete akkor is regényes, ha történetesen nem korának legnagyobb szobrásza. Auguste Rodin nem volt simulékony ember, nyers modorával és szenvedélyes művészi megszállottságával nem tette könnyűvé az életét azoknak, akik kapcsolatban állottak vele. Alkotásai olyanok, mintha vihar korbácsolná őket, és ezt nem volt könnyű elfogadtatni sem az akadémikus, sem a polgári közízléssel. Nem adta be a derekát, győzött, de nagy árat fizetett érte: az életét is szakadatlan belső vihar dúlta. Mint szobrai, oly súlyosak életének az eseményei is: szerelmei, barátságai, egyre merészebb művészi vállalkozásai. Az olvasó egy nagy korszak súlyos egyéniségéről kap dokumentum értékű éles képet.

2020. november 12-én 180 éve született AUGUSTE RODIN francia szobrász

A modern szobrászat egyik legnagyobb alkotója volt, kivételes tehetség, így természetes, hogy háromszori próbálkozásra sem vették fel a szépművészeti főiskolára. Így azután egy kőfaragó mellé szegődött el segédnek, ahol sokat ugyan nem tanult, de legalább nem halt éhen.

Első szobrát, a Törött orrú férfit - amely ma egyöntetű vélemény szerint a páratlan tehetség szembeötlő bizonyítéka - visszautasította a híres Salon zsűrije, amikor pedig Érckorszak című művét beadta a Salonba, az elképedt szakértők azzal vádolták meg, hogy szobra egy élő alakról készült öntvény. Később is sokszor meggyűlt a baja a műítészekkel, a Calais-i polgárok című remekművét sokáig nem is állította fel a megrendelő város tanácsa. Ellenkezés fogadta A Pokol kapuja című monumentális kompozícióját is, pedig nem kevesebb mint kilenc évig dolgozott rajta, s végül addig csiszolgatta, míg remekmű lett, persze hogy nem tetszett a kritikusoknak.

Művészetének nagyszerűségét csak hatvanéves korában kezdték elismerni, az áttörést az előző századforduló évében rendezett világkiállítás hozta meg, amelyen külön tárlaton mutathatta be szobrait. Legismertebb, ma is csodált alkotása a Gondolkodó és A csók.

Apropó csók. Idős korában bensőséges viszonyt kezdett a később világhíressé vált amerikai táncosnővel, Isadora Duncannel, aki akkor még alig múlt húszéves. A lány gyakran meglátogatta a művészt, sőt, táncolt is neki. Az idős Rodin el volt bűvölve, de Isadora félelmében elszökött tőle. Később sajnálattal így vallott e viszonyról: "Sokszor sajnáltam azt a buta félreértést, amely meggátolt engem abban az örömben, hogy szűzességemet az isteni Rodinnek ajánljam föl. Bizonyos, hogy ez gazdagította volna a művészetet és az egész világot." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • David Weiss
  Meztelenül jöttem
  Rodin életregénye
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 1984
  Oldalszám: 628
  ISBN: 9631316599

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  824217
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés