Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Mesterségem a halál - 15 éve hunyt el ROBERT MERLE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Mesterségem a halál - 15 éve hunyt el ROBERT MERLE
 • Mesterségem a halál - 15 éve hunyt el ROBERT MERLE
 • Mesterségem a halál - 15 éve hunyt el ROBERT MERLE
1 790 Ft

Robert Merle első regénye, a Goncourt-díjas Két nap az élet a francia összeomlás egyik legmegrázóbb dokumentuma, vádirat a háború iszonyata ellen, segélykiáltás és fohász az emberért. A második, a Mesterségem a halál, még megrendítőbb figyelmeztetés: lelkiismeret-ébresztő kiáltvány a jó szándékú emberiséghez. De nemcsak ennyi, hanem csupa kérdés, döbbent rácsodálkozás a kor ijesztő képtelenségeire. Hogyan válhatott egy ember a nácizmus pokoli gépezetének érzéketlen alkatrészévé? Hogyan gyakorolhatta Rudolf Lang ugyanolyan lelkiismeretesen, pontosan és szenvtelenül a halál "mesterségét", mint ahogy egy pedáns adótisztviselő az adótartozásokat könyveli a "tartozik-követel" rovatokban? Mi történt ezzel az emberrel? Tébolyodott-e vagy épelméjű? Hiszen bizonyára Rudolf Lang is normális csecsemőként született. mi okozta hát jellemének iszonyú kórosodását? Ki a bűnös? Hol végződik környezetének felelőssége, és hol kezdődik az övé? És Robert Merle válaszol: sallangtalan, drámai erejű írói eszközökkel tárja fel a Vilmos császári, a prefasiszta és a fasiszta kort, és jellegzetes alakjainak kórképét.

A nácizmus s egyben a huszadik század egyik legrejtélyesebb figurája a becsületes, nyílt tekintetű, kék szemű, német családapa, aki pedáns tisztviselő módjára elvégzi munkáját a haláltáborban, majd hazamegy, és példás családi életet él. Hogyan lehetséges? Sokan próbáltak már felelni erre a kérdésre, de nem lehet: egyszerűen felfoghatatlan. Merle a legrégibb, legegyszerűbb írói módszert választja: egyes szám első személyben, belülről ábrázolja a táborparancsnokot kamaszkorától kezdve. És az olvasó egyszer csak azon kapja magát, hogy már maga is tervezget, számol, gondolkozik, hogyan lehetne ésszerűbben, hatékonyabban megszervezni a transzportok mozgatását, hogyan lehetne megduplázni az üzem napi termelését. Annyira azonosul a főhőssel, hogy a Feladat teljesítése közben elfeledkezik róla, hogy miről is van szó. S ha nem csapja falhoz dühében a könyvet, akkor rájön, hogyan lehetséges: hát így. Ennyi az egész. Ez ennek a könyvnek a legelképesztőbb tanulsága.

2019. március 27-én 15 éve hunyt el ROBERT MERLE francia író. Algériában született, varázslatos gyermekkora volt, nem csoda, hogy romantikus felnőtt lett belőle. Világéletében vonzotta az irodalom, az írás, úgyhogy azért lett egyetemi tanár, mert az sok szabadidővel járt, s így kedvére alkothatott. Életreszóló élményeit azonban nem a fűszerillatú Afrikában, hanem a kevésbé kellemes német hadifogságban szerezte, ezért feledve romantikus hajlamait, első nagysikerű könyvét az auschwitzi láger parancsnokának életéről írta, a Mesterségem a halál tulajdonképpen ki is lóg kissé életművéből. Amelyben olyan világszerte népszerű, olvasmányos regények vannak, mint az Állati elmék, a Malevil, a Védett férfiak, a Madrapur, a Két nap az élet, valamint izgalmas történelmi regényfolyama, a Francia história. Nálunk is nagyon népszerűek művei - a Mesterségem a halál vagy tíz kiadást ért meg, 1997-es megjelenése alkalmából ő maga is járt Magyarországon, s így még azt is megbocsátották neki mifelénk, hogy könyvet írt a szerinte politikai zseni Fidel Castróról. A kortárs irodalom nagy mesélője a magánéletben is romantikus alkat volt. Egy Párizs környéki hatalmas birtokon álló kastélyban élt, s mivel a Szentlélek Lovagjává avatták, otthon tollas kalapban járt. Negyventagú személyzet leste kívánságait, természetesen elragadó, ifjú szobalányai is voltak, úgyhogy esze ágában sem volt megnősülni. Mint egy interjújában mondta: "úgy érzem elhamarkodott dolog volna részemről". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Robert Merle
  Mesterségem a halál
  A Világirodalom Remekei
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 277
  ISBN: 963-07-0965-1

  Jó állapotú antikvár könyv. A belső borítón tollal ajándékozási bejegyzés.

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  374297
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés