Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Megmaradt Szobotkának - 105 éve született SZOBOTKA TIBOR

-25%
ÚJ
Megmaradt Szobotkának - 105 éve született SZOBOTKA TIBOR
 • Megmaradt Szobotkának - 105 éve született SZOBOTKA TIBOR
 • Megmaradt Szobotkának - 105 éve született SZOBOTKA TIBOR
 • Megmaradt Szobotkának - 105 éve született SZOBOTKA TIBOR
3 990 Ft
Akció: 2 993 Ft
Kezdete: 2018.03.18   A készlet erejéig!

Ha vannak legendás házasságok, akkor Szobotka Tiboré és Szabó Magdáé az volt. Szellemi és lelki egységük mégis két különböző stílusú alkotót rejt magában. Egyvalami azonban közös volt bennük: az örökös olvasás és írás.

Szobotka Tibor már tizenkét évesen elhatározza, hogy író lesz, tizenöt évesen novellát publikál. Kamaszkorától naplót vezet, verseket, prózát ír, ha kell, a paplan alatt, zseblámpával. A naplóban kommentál színdarabokat, politikai és magánéleti eseményeket. Sugárzóan egyedi stílusát mégis csak későn ismerik el, pedig regényei, mint a Megbízható úriember vagy a Menyasszonyok, vőlegények, egészen újszerű látásmódot hoznak a magyar irodalomba.

A visszaemlékezésein dolgozik, amikor 1982-ben elragadja a halál. "Ma éjjel ő is, az életünk is úgy eltört, mint egy pohár" - írja Szabó Magda, majd hallatlan lelkierővel nekilát, hogy a cserepekből, az irodalmi hagyatékból, naplókból, levelekből, írásokból, saját emlékeiből a világ számára összerakja egy hányattatott sorsú, kivételes tehetségű író pályaképét, önmaga számára pedig feltámassza rajongásig szeretett férjét.

Szabó Magda naplójából, a Nyusziékból is tudjuk, hogy ők ketten több voltak egymásnak, mint férj és feleség. Egymásnak voltak ők "szolgái, királyai, zsoldosai, bajtársai, szülei, gyerekei és soha nem csillapodó vágyú szeretői". Ezért szól két hangon ez a rendkívüli érzékenységgel megírt, egyszerre megrendítő és felemelő kötet, amelyben mindketten hősök és elbeszélők is, akiknek szerelmén nem győzhetett a halál sem.

A Megmaradt Szobotkának az író házaspár, Szabó Magda és Szobotka Tibor négykezese, amely két áhított dologról közöl kellemetlen igazságokat: a sikerről és az igaz szerelemről. Az egyik keserves érzés, hogy a győztes szájában megkeseredik saját sikereinek íze, ha a hozzá legközelebb álló küszködését kell néznie, a másik pedig, hogy milyen húsba vágó fájdalom, ha pont a kiszolgáltatott időskor kezdetén marad magára az, aki öröknek hitte a véd- és dacszövetséget. A férj töredékes önéletírása és a feleség itt megkezdett gyászmunkája úgy fonódik össze ebben a könyvben, mint a közös öröklétre vágyó, fákká változó Philemon és Baucis egymásba kapaszkodó ágai. Szécsi Noémi

2018. március 19-én 105 éve született Budapesten SZOBOTKA TIBOR író és irodalomtörténész. Tudós irodalmárként angol irodalomtörténete, valamint Byron-, Keats és Shelley-tanulmányai a legértékesebbek, szépíróként pedig főként elbeszélései arattak sikert, bár Menyasszonyok, vőlegények című regénye szintén népszerű lett. Az ő felesége volt a már elhunyt írónő, Szabó Magda, aki végül befejezte férje Megmaradt Szobotkának című önéletrajzát.

 • Szabó Magda
  Megmaradt Szobotkának
  Kiadó: Jaffa
  Kiadás éve: 2018
  Oldalszám: 352
  ISBN: 9786155715839

 • Cikkszám
  284902
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés