Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Mária Terézia a gyermekszobában - 300 éve született MÁRIA TERÉZIA

-25%
ÚJ
Mária Terézia a gyermekszobában - 300 éve született MÁRIA TERÉZIA
 • Mária Terézia a gyermekszobában - 300 éve született MÁRIA TERÉZIA
 • Mária Terézia a gyermekszobában - 300 éve született MÁRIA TERÉZIA
 • Mária Terézia a gyermekszobában - 300 éve született MÁRIA TERÉZIA
2 490 Ft
Akció: 1 868 Ft
Kezdete: 2017.05.11   A készlet erejéig!

Mária Terézia elnehezedett, nyájas, cukormázzal bevont úrnője volt országainak, ugyanakkor kérlelhetetlen nevelő és uralkodó, aki konzervatív nézeteivel kudarcot vallott a saját gyermekeinél. Szerető hitves és jó anya is volt, magánemberként pedig mélyen érző és sebezhető asszony. Talán éppen ebben rejlik töretlen népszerűségének a titka: a mai olvasó számára is megmaradt emberi közelségben, mert képes volt kellő önkritikával és iróniával szemlélni önmagát s a látottakat őszintén feltárni.

2017. május 13-án 300 éve született MÁRIA TERÉZIA magyar és cseh királynő, osztrák főhercegnő. Amikor 1740-ben a nevezetes Pragmatica Sanctio révén trónra lépett, az európai koronás fők gúnnyal kevert félelemmel tekintettek uralkodása elé. A fiatal királynő ugyanis csodás szépség volt, s ezzel bizony - akkoriban - ritkán járt együtt pallérozott elme. Mária Terézia azonban idővel rácáfolt az előítéletekre, kétségkívül meglévő hiányosságait páratlan szorgalommal ellensúlyozta. Rengeteget dolgozott, rendszeresen hajnali négykor kelt, s hallatlan munkabírásával teljes kétségbeesésbe kergette a léha tempóhoz szokott hivatalnoksereget. Minden hivatalos iratot ő maga tanulmányozott át, figyelme mindenre kiterjedt, s e tekintetben erős túlzásokra ragadtatta magát. Ügyesen kormányozta hatalmas birodalmát. Sikerült elhódítania Galíciát Lengyelországtól, Bukovinát pedig a török Portától, de visszacsatolta a magyar koronához a Temesi Bánságot és Fiumét is. Hazánkban ő vezette be a kettős vámrendszert, ő helyezte át a nagyszombati egyetemet Budára, s ő adta ki az iskolarendszer megreformálását célzó Ratio Educationist. Mivel erkölcsösségéhez kétség sem férhetett, hasonló életvitelre akarta rászoktatni alattvalóit is. A csalfa férjek nem számíthattak pártfogására, sok fényes karrier tört ketté amiatt, hogy a királynő fülébe jutott valaminő csapodárság. A szigorú erkölcsök dolgában szintén nem nagyon jeleskedő nők megregulázására még külön "szüzességi bizottmány"-t is létrehozott, a hírhedt Keuschheitscommissiont, amelynek aktivistái - fele-fele arányban papok és rendőrök - fáradhatatlan buzgalommal kutakodtak az intim titkok után, az előkelő hölgyek legnagyobb bánatára. Egy akció során álruhát öltve maga a királynő állt a rettenthetetlen csapat élére, amely fegyveresekkel törte rá az ajtót egy gyanús társaságra - Mária Terézia férje, szegény Lotharingiai Ferenc alig tudott kimenekülni a hátsó ajtón. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Hannes Etzlstorfer
  Mária Terézia a gyermekszobában
  Egy császárnő magánélete
  Királyi házak sorozat
  Kiadó: Gabo
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 304
  ISBN: 9789636894788

 • Cikkszám
  103329
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés