Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Mária Terézia (Németh Andor) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Mária Terézia (Németh Andor) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
 • Mária Terézia (Németh Andor) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
 • Mária Terézia (Németh Andor) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
 • Mária Terézia (Németh Andor) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
670 Ft

A szőke, karcsú főhercegnő inkább látszott alkalmasnak a szerelemre, mint az uralkodásra. Apja, VI. Károly császár halála után (1740) a világpolitika nem bízott sikerében, ám a magyar rendek „életüket és vérüket” ajánlották az ifjú királynénak. Mária Terézia negyven éven át viselte büszkén a magyar koronát. Már uralkodása idején történelmünk kedvelt, legendás alakjává vált.

Németh Andor könyve e kiválasztott személyiség forgatagos életét mutatja be regényes formában. Törvénykezés, politikai kalandok, szerelem, házasság, család – a történelmi pálya mellett egy aggódó anya és szenvedélyes nő intim világába kukkanthat be az érdeklődő olvasó.

2020. november 29-én 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA magyar királynő

Amikor 1740-ben a nevezetes Pragmatica Sanctio révén trónra lépett, az európai koronás fők gúnnyal kevert félelemmel tekintettek uralkodása elé. A fiatal királynő ugyanis csodás szépség volt, s ezzel bizony - akkoriban - ritkán járt együtt pallérozott elme. Mária Terézia azonban idővel rácáfolt az előítéletekre, kétségkívül meglévő hiányosságait páratlan szorgalommal ellensúlyozta.

Rengeteget dolgozott, rendszeresen hajnali négykor kelt, s hallatlan munkabírásával teljes kétségbeesésbe kergette a léha tempóhoz szokott hivatalnoksereget. Minden hivatalos iratot ő maga tanulmányozott át, figyelme mindenre kiterjedt, s e tekintetben erős túlzásokra ragadtatta magát. Mivel erkölcsösségéhez kétség sem férhetett, hasonló életvitelre akarta rászoktatni alattvalóit is. A csalfa férjek nem számíthattak pártfogására, sok fényes karrier tört ketté amiatt, hogy a királynő fülébe jutott valaminő csapodárság. A szigorú erkölcsök dolgában szintén nem nagyon jeleskedő nők megregulázására külön "szüzességi bizottmány"-t is létrehozott, a hírhedt Keuschheitscommissiont, amelynek aktivistái - fele-fele arányban papok és rendőrök - fáradhatatlan buzgalommal kutakodtak az intim titkok után, az előkelő hölgyek legnagyobb bánatára.

Egy akció során álruhát öltve maga a királynő állt a rettenthetetlen csapat élére, amely fegyveresekkel törte rá az ajtót egy gyanús társaságra - Mária Terézia férje, szegény Lotharingiai Ferenc alig tudott kimenekülni a hátsó ajtón. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Németh Andor
  Mária Terézia
  Kiadó: Pesti Szalon
  Kiadás éve: 1996
  Oldalszám: 302
  ISBN: 963605133X

  kifogástalan állapotú antikvár könyv, nem olvasott példány

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  892053
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés