Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Mária Terézia (Magyar História) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Mária Terézia (Magyar História) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
 • Mária Terézia (Magyar História) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
 • Mária Terézia (Magyar História) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
 • Mária Terézia (Magyar História) - 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA
570 Ft

Hogyan biztosította III. Károly királyunk a trónt leánya, Mária Terézia számára? Miképpen nyerte meg az ifjú uralkodónő a magyarság rokonszenvét? Milyen háborúkban védte meg trónját maga és a családja számára? Milyen volt egyénisége és családi élete? Milyen reformokat hajtott végre birodalmában? Milyen körülmények között vette át halálakor fia, II. József az uralmat?

E kérdésekre válaszol ifj. Barta János egyetemi docens e könyvében a rendkívül gazdag forrásanyag alapján. Elemzései árnyaltak és olvasmányosak. A mű mondanivalóját gondosan megválogatott képanyag egészíti ki.

2020. november 29-én 240 éve hunyt el MÁRIA TERÉZIA magyar királynő

Amikor 1740-ben a nevezetes Pragmatica Sanctio révén trónra lépett, az európai koronás fők gúnnyal kevert félelemmel tekintettek uralkodása elé. A fiatal királynő ugyanis csodás szépség volt, s ezzel bizony - akkoriban - ritkán járt együtt pallérozott elme. Mária Terézia azonban idővel rácáfolt az előítéletekre, kétségkívül meglévő hiányosságait páratlan szorgalommal ellensúlyozta.

Rengeteget dolgozott, rendszeresen hajnali négykor kelt, s hallatlan munkabírásával teljes kétségbeesésbe kergette a léha tempóhoz szokott hivatalnoksereget. Minden hivatalos iratot ő maga tanulmányozott át, figyelme mindenre kiterjedt, s e tekintetben erős túlzásokra ragadtatta magát. Mivel erkölcsösségéhez kétség sem férhetett, hasonló életvitelre akarta rászoktatni alattvalóit is. A csalfa férjek nem számíthattak pártfogására, sok fényes karrier tört ketté amiatt, hogy a királynő fülébe jutott valaminő csapodárság. A szigorú erkölcsök dolgában szintén nem nagyon jeleskedő nők megregulázására külön "szüzességi bizottmány"-t is létrehozott, a hírhedt Keuschheitscommissiont, amelynek aktivistái - fele-fele arányban papok és rendőrök - fáradhatatlan buzgalommal kutakodtak az intim titkok után, az előkelő hölgyek legnagyobb bánatára.

Egy akció során álruhát öltve maga a királynő állt a rettenthetetlen csapat élére, amely fegyveresekkel törte rá az ajtót egy gyanús társaságra - Mária Terézia férje, szegény Lotharingiai Ferenc alig tudott kimenekülni a hátsó ajtón. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Ifj. Barta János
  Mária Terézia
  (Magyar História)
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1988
  Oldalszám: 238
  ISBN: 9632820517

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  838560
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés