Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Margot királyné

-20%
Margot királyné
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2015.03.26   A készlet erejéig!

Egy érdekházasság akkor is elfojtott vágyakozással, viharos szerelmi ütközetekkel jár, ha egy uralkodópár szenvedi meg. A XVI. század végén Henrik király Valois Margit hercegnőt veszi nőül - egyikük katolikus, másikuk kálvinista, vállalt szerepük a vallásháborúban kettészakadó ország egyesítése.

Történetük nyomán Alexandre Dumas az intrikák, titkos találkák, viadalok szinte vad forgatagával egyik leghatásosabb romantikus regényét írta meg, s így vált Margot királyné a francia nő egyik szombólumává. A műből még napjainkban is nagysikerű film készülhetett Isabelle Adjanival a címszerepben.

2015. március 27-én 400 éve hunyt el VALOIS MARGIT francia királyné. Igencsak jó családból származott, II. Henrik francia király és a híres Medici Katalin leánya volt. Kifogástalan nevelést kapott, bűbájos, kedves teremtés volt, és csodaszép. Amint írták róla: Margitban összpontosult egész nemzetségének minden életereje, eleven, sziporkázó és művelt volt, csodálatra méltó átmenet a reneszánsz asszony és a modern nő között, aki Plutarkhoszt, Rabelais-t és a Bibliát olvasta. Margit családjának legtehetségesebb tagja volt, ugyanazzal a csillogó könnyedséggel vett részt a politikai életben, mint amellyel szeretőinek adta oda magát. Sokáig Guise herceg kedveseként éldegélt gondtalanul, mígnem a bátyja, IX. Károly király rákényszerítette, hogy menjen feleségül a hugenották vezéréhez, a későbbi IV. Henrikhez. A frigy terve persze nem a teljesen az anyja befolyása alatt álló Károly fejében született, azt Medici Katalin, a rettegett "fekete királyné" ötlötte ki. Margit esküvőjét 1572-ben tartották, s ezzel Margit navarrai királyné lett. Az esküvőt "vérmenyegző"-nek nevezték el később, mert ez szolgált alkalmul a rettenetes Szent Bertalan-éji mészárláshoz, amikor az augusztus 23-ről 24-re virradó éjszaka Medici Katalin és a Guisek-pártja legyilkoltatta a Párizsba sereglő hugenottákat. Margit férje ugyebár szintén hugenotta volt, és Szent Bertalan éjjelén ott reszketett felesége mellett, aki egyébként igen bátran viselkedett, több ember életét is megmentette, pedig kishíján őt is agyonütötték egy alabárddal. A házaspár különben nemigen kedvelte egymást, Henrik, a vidám gascoigne-i ugyanúgy elszórakozott a szeretőivel, mint Margit az övéivel, úgyhogy nem volt nehéz belátniuk, hogy az Isten nem egymásnak teremtette őket. Amikor V. Sixtus pápa 1585-ben kiátkozta Henriket, Margit el is hagyta férjét, sőt még fegyvert is fogott ellene. 1589-ben Henrik lett a francia király, és most ő szeretett volna elválni Margittól, aki azonban azért, nehogy Henrik elvegye a szeretőjét, nem egyezett bele a válásba csak tíz év múlva, 1599-ben. Margit 1605-től Párizsban élt, ahol felváltva ájtatoskodással és szerelmi kalandokkal múlatta az időt. Emlékiratokat és költeményeket is írt, előbbieket 1848-ban adták ki először, de versei és levelei is megjelentek. Mivel gyermeke nem született, vele kihalt a Valois-család. (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Alexandre Dumas
  Margot királyné
  Kiadó: Új Palatinus
  Kiadás éve: 2011
  Oldalszám: 456
  ISBN: 9789632740959

 • Cikkszám
  280428
Webáruház készítés