Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Magyarország növény- és állatvilága - 205 éve hunyt el DIÓSZEGI SÁMUEL

-25%
ÚJ
Raktárkészlet: 0 db
Magyarország növény- és állatvilága - 205 éve hunyt el DIÓSZEGI SÁMUEL
 • Magyarország növény- és állatvilága - 205 éve hunyt el DIÓSZEGI SÁMUEL
 • Magyarország növény- és állatvilága - 205 éve hunyt el DIÓSZEGI SÁMUEL
3 490 Ft
Akció: 2 618 Ft
Kezdete: 2019.03.22   A készlet erejéig!
Nincs raktáron

A Magyarország képes természeti atlasza izgalmas utazásra invitálja az olvasót a napsütötte domb- és hegyvidékeken, végtelen rónákon, hömpölygő folyókon, félhomályba burkolózó mocsarakon át az ember keze nyomát magukon viselő szántókig. A változatos élőhelyek némelyike olyan különleges növényeknek és állatoknak nyújt otthont, melyeket a világon máshol hiába keresnénk. A harminc fejezet végigkalauzol hazánk jellegzetes élőhelyein, bemutatva a növény- és állatfajok százait. Olyan varázslatos, eldugott helyekre enged bepillantást, mint az orchideákkal díszes láprétek, az égerligetek övezete pisztrángos hegyi patakok vagy a hódvárakat rejtő folyópartok.

2018. augusztus 2-án 205 éve hunyt el DIÓSZEGI SÁMUEL botanikus. Debrecen, a kálvinista Róma volt életének és működésének színhelye, így szinte természetes, hogy református lelkész lett. Viszont Németországban tanult, ahol nemcsak a hit kérdéseivel ismerkedett meg, de az akkortájt divatba jött természettudományokkal, köztük a botanikával is. Hazánkban akkortájt a botanika terén teljes zűrzavar uralkodott, amint egy másik jeles tudós, Földi János írta: "Egy falu, egy város, egy vármegye ma így, vagy amúgy nevez magyarul egy plántát, más másképpen, ... ez a bizonytalanság és zavarodás haszonvehetetlenné teszi többnyire eddig való mind orvosi, mind gazdasági könyveinket". Bár egyházi előljárói nagyon ellenezték, Diószegi összefogott sógorával, a nyelvi kérdések iránt igencsak élénken érdeklődő Fazekas Mihállyal, s eltökélték: rendet tesznek a hazai botanikában. Bejárták a környéket, összeírták a különböző növények elnevezéseit, a nem honos fajták neveit pedig maguk találták ki. Az egykorú beszámoló szerint "gyakran órákig, napokig gyötörték fejüket valamely nómenklatúra kitalálásán, utóbb nem is egyszer a konyhából behívott Diószeginé, Fazekas nővére találta ki a legjobbat". A növénynevek magyarítása persze nem mindig sikerült tökéletesre, a szirmanyúlt, a magiszák, vagy a türempikk elnevezés végül nem honosodott meg nyelvünkben. Ma is használatos azonban a szirom, a hímpor, a bibe és porzó kifejezés, amelyeket szintén ők találtak ki, de nekik köszönhetők olyan "nyelvi költemények" is, mint a gólyahír és a nőszirom. Munkájuk eredményeként kiadták a Magyar Fűvészkönyvet, amely nemcsak a hazai botanika történetében jelentett mérföldkövet, de a magyar nyelv fejlődése szempontjából is felbecsülhetetlen jelentőséggel bírt. Mi sem természetesebb tehát, hogy munkájuk visszhangtalan maradt, a kinyomtatott példányok zömét az egerek rágták meg a Diószegi-parókia pincéjében. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

 

 • Dr. Főzy István, Kállayné Szerényi Júlia, Dr. Merk. Ottó
  Magyarország növény- és állatvilága
  Képes földrajzi atlasz
  Illusztrátor: Jeney Zoltán, Kelemen Ágnes
  Kiadó: Gulliver
  Kiadás éve: 2011
  Oldalszám: 63
  ISBN: 9789639232617

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  100810
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés