Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Magyarhon négy korszaka - 205 éve született KÁSZONYI DÁNIEL

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Magyarhon négy korszaka - 205 éve született KÁSZONYI DÁNIEL
 • Magyarhon négy korszaka - 205 éve született KÁSZONYI DÁNIEL
990 Ft

Kászonyi emlékirata egészen mostanáig csak a szakemberek előtt volt ismert, hiszen 1868-ban jelent meg először és utoljára, akkor is németül, Lipcsében. Pedig nemcsak fontos forrásértékű emlékirat, hanem izgalmas, lebilincselően érdekes olvasmány is, s a laikus olvasónak is olyan ismeretanyagot nyújt a reformkor és a szabadságharc, majd az emigráció éveinek történetéből, melyet csak ebből a könyvből ismerhet meg; olyan részletekről tudósít, olyan személyes élményekről számol be, melyek sok új mozzanattal világítják meg, hozzák emberközelbe ama nagy idők eseményeit.

A négy részre osztott könyv színes, eleven képet rajzol a szerző ifjúkoráról, köznemesi családjáról, előkelő, arisztokrata rokonairól, majd az 1832–1936. évi pozsonyi országgyűlés eseményeiről és történelmünk néhány nagy alakjáról, elsősorban Kossuthról; később pedig a bécsi forradalom eseményei, Kászonyi kalandos futárszolgálatai, a szabadságharc epizódjai kerülnek könyvének középpontjába.

Emlékiratának talán legérdekesebb része az, melyet londoni éveiről, a magyar, lengyel és olasz emigránsokról, az emigráció belső életéről és politikai tevékenységéről írt; forrásértékén túl színvonalas irodalmi alkotás is, letehetetlen olvasmány.

Könyvének utolsó részében visszatérésének történetét mondja el – nem kevésbé érdekesen –, s meggyőzően hiteles képet fest a kiegyezés korának politikai és társadalmi viszonyairól, az ország közérzetéről.

Kászonyi művét két kiváló történész készítette sajtó alá: Márkus László írta a bevezető tanulmányt és a magyarázó jegyzeteket, Kosáry Domokos pedig a német szöveget tolmácsolta magyarul.

2018. október 2-án 205 éve született Bécsben KÁSZONYI DÁNIEL honvéd százados. 1848-ban egyik szervezője volt az októberi bécsi forradalom Latour-ellenes akciójának, majd egyik kirobbantója a pozsonyi népfelkelésnek. A szabadságharcban Guyon Richárd oldalán részt vett a nagyszombati csatában, s bizalmas kapcsolat fűzte Kossuth Lajoshoz, ő volt például a futárja Görgeyhez. Világos után végül Londonba emigrált, ahol részt vett a Kossuth vezette emigráció munkájában. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kászonyi Dániel
  Magyarhon négy korszaka
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1977
  Oldalszám: 598
  ISBN: 9631509427

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  573284
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés