Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Magyar olimpiai lexikon 1896-2016 - 140 éve született HAJÓS ALFRÉD

-25%
ÚJ
Magyar olimpiai lexikon 1896-2016 - 140 éve született HAJÓS ALFRÉD
 • Magyar olimpiai lexikon 1896-2016 - 140 éve született HAJÓS ALFRÉD
 • Magyar olimpiai lexikon 1896-2016 - 140 éve született HAJÓS ALFRÉD
 • Magyar olimpiai lexikon 1896-2016 - 140 éve született HAJÓS ALFRÉD
4 990 Ft
Akció: 3 743 Ft
Kezdete: 2018.01.31   A készlet erejéig!

Közel 700 magyar sportoló életrajzát tartalmazza ez a kötet. Olyanokét, akik a nyári és téli olimpiai játékokon a dobogóra állhattak, így szerezve dicsőséget Magyarországnak. Balczó András, Csák Ibolya, Csík Ferenc, Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Földi Imre, Gerevich Aladár, Hajós Alfréd, Hegedűs Csaba, Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Németh Miklós, Papp László, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Szilágyi Áron, Zsivotzky Gyula... hogy csak néhányukat említsük a Magyar olimpiai lexikon pazar névsorából, de a felsorolást még hosszasan folytathatnánk. Csodálatos eredményeket értek el ők: hiszen általános a vélemény, hogy az olimpia valami egészen különleges ünnep egy-egy versenyző életében, és itt helytállni mindig is rendkívüli dolognak számít. Ötkarikás játékokat ugyanis csak négyévenként rendeznek, és ilyenkor az egész világ a sportolókra figyel, akik évekig készülnek erre a mindenkit foglalkoztató eseményre.

A szerző, Rózsaligeti László, akinek már több sporttal foglalkozó könyve jelent meg (Magyarok az olimpián 1. 1896-1936; A Budapesti (Budai) Torna Egylet 125 éves története 1869-1994; A Fradi piros-fehérben; A futball aranykora; A Nagy Honvéd stb.), impozáns Magyar olimpiai lexikonának immáron ötödik, bővített és átdolgozott kiadásában az első újkori, Athénban 1896-ban rendezett olimpiától egészen a 2016-os riói játékokig veszi sorra az arany-, ezüst- és bronzérmes magyar helyezetteket. Részletesen ismerteti sportpályafutásukat, és az olimpiai szereplésükön kívül kitér legfontosabb eredményeikre is. Ezenkívül aprólékosan foglalkozik a sporton kívüli tevékenységükkel is, gyermekkoruktól elbeszélve élettörténetüket.

A címszavakat az olimpiák érmes helyezetteinek jegyzéke, éremtáblázatok, illetve
az egyes ötkarikás játékok tömör, olvasmányos jellemzése egészíti ki.

2018. február 1-jén 140 éve született Budapesten HAJÓS ALFRÉD építész és sportoló. "Nyeszlett, félénk gyerek voltam" - írta később, úszni viszont már négyévesen tudott, így elhatározta; úszóbajnok és híres építész lesz. Ez akkoriban még egyáltalán nem volt megszokott dolog, a Műegyetemen nem nézték jó szemmel, hogy hallgatójuk el-elkéredzkedik, hogy versenyeket nyerjen, és a sportvezetők is sokszor nehezteltek rá, ha kihagyott egy-egy versenyt mert éppen vizsgáznia kellett. Ö azonban mindkét területen helytállt, remek építész és olimpiai bajnok úszó lett. Építészként egyebek mellett a debreceni Arany Bika Szálló, a pozsonyi leányiskola és a lőcsei gimnázium bizonyítja tehetségét, az első újkori olimpián, Athénban pedig ő nyerte a magyar sport első olimpiai aranyérmét. Nem mindennapi körülmények között, a 100 méteres versenyt például az alig tíz fokos tengerben rendezték. Győzelme után alig mászott ki a vízből, máris el akart indulni 500 méteren, de lekésett a rajtról, így az utána indított 1200 méteren állt ismét rajthoz. Sokan óvták az újabb versenytől, féltek, hogy fáradtsága miatt kikap, s odalesz a frissen megszerzett dicsőség. Hajós Alfréd azonban hajthatatlan volt, elindult a versenyen, s 60, azaz hatvan méteres előnnyel ért célba. Szenzációs eredményeitől volt hangos másnap az olimpia, ekkor kapta a görög sajtótól a "magyar delfin" elnevezést. Amely azonban egy kicsit sántít, hiszen a delfin csak a vízben virtuóz, ő azonban a száraz-földön is az volt. Atlétaként sem vallott szégyent, 100 yardos síkfutásban sok versenyt nyert, de diszkoszvetésben és gerelyhajításban is versenyzett, sőt, bokszolt is. S pályára lépett a Magyarországon játszott első focimeccsen, így a labdarúgók is dicső elődjükként tisztelhetik emlékét. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Rózsaligeti László
  Magyar olimpiai lexikon 1896-2016
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 460
  ISBN: 9789631363920

 • Cikkszám
  551198
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés