Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Madame Pompadour (Poór János) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Madame Pompadour (Poór János) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR
 • Madame Pompadour (Poór János) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR
 • Madame Pompadour (Poór János) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR
 • Madame Pompadour (Poór János) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR
 • Madame Pompadour (Poór János) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR
590 Ft

A 18. század legfényesebb női karrierjének történetét tartja kezében az olvasó. Bár a század a felvilágosodás százada, és a szellemi arisztokrácia nagyjai polgári származásúak, a viselkedés, a stílus, a társasági élet szabályait a kényeskedő udvari arisztokrácia szabja meg, élén királyával, az ország első nemesével. Jeanne-Antoinette Poissonnak nem sok esélye volt arra, hogy bekerüljön Versailles zárt világába. Hogyan lesz mégis a szép, művelt párizsi polgárlány XV. Lajos kedvese, majd Madame Pompadour és hercegnő, az ország első asszonya – erről szól a könyv.

De nemcsak erről, hanem e diadalmas életút színtereiről is, az Európának mintát adó királyi udvarról, az ottani szokásokról, ceremóniákról és intrikákról. Közben betekinthetünk az európai politikába, mert Pompadour politizált is. Olvashatunk végül a „másik Franciaországról”: a szalonokról, páholyokról és a felvilágosodás nagyjairól. Hiszen Madame Pompadour nemcsak abból a világból jött, hanem hatalma csúcsán is gondosan ápolta kapcsolatait a szellemi élet jeles képviselőivel.

A kortárs II. Frigyes által leírt szoknyás intrikus vagy a kacér operetthősnő helyett egy művelt, irodalom- és művészetértő nagyasszony képe bontakozik ki előttünk a könyv elolvasása után.

2019. április 15-én 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR, XV. Lajos francia király kedvese. Jeanne-Antoinette Poisson volt a becsületes neve, és egy derék polgár törvénytelen leányaként bizony nem valami szép reményekkel kezdte az életét. Egyetlen esélye kivételes szépsége volt, de arra is hamar rájött, hogy szép, de buta lányokkal tele van a birodalom. Ezért aztán a testápoláson kívül gondot fordított szellemének pallérozására is, így amikor egy vadászaton végre megismerkedett XV. Lajossal, teljesen rabul ejtette a királyt. Nemsokára Lajos szeretője lett, s a szépséges és okos asszony csakhamar teljesen az ujja köré csavarta a királyt. Mivel pedig Lajos nem nagyon törődött az államügyekkel, Franciaországot Madame Pompadour - vagy ahogy II. Frigyes porosz király nevezte: "Őfelsége, az Alsószoknya" - kormányozta. Még szerencse, hogy ez az uralom - ellentétben a közkeletű felfogással - inkább volt hasznára mint kárára az országnak. Szokás például a szemére vetni költekezéseit, de az igazság az, hogy főként a művészetek pártolására költött sokat, s olyan embereket támogatott mint Montesquieu és Rousseau, Voltaire-t pedig ő neveztette ki udvari történetíróvá. Segítette az Enciklopédia kiadását is, s rokonszenvezett a felvilágosodással. Nagy összegű megbízásait a legkiválóbb festők, szobrászok és építészek kapták, így nélküle most sok remekművel lennénk szegényebbek. De kifinomult ízléséhez azért azt tegyük hozzá, hogy mint akkor általában mindenki, ő sem mosakodott soha. Intelligenciáját pedig mi sem mutatja jobban, mint az, hogy idővel maga is belátta szépségének hanyatlását, s önként visszavonult; "hivatalos szeretőből" a király igazi barátja lett, sőt még Lajos későbbi szerelmi kalandjait is ő szervezte. Rendkívüli asszony volt, még az elhagyott királynéval is sikerült megkedveltetnie magát. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Poór János
  Madame Pompadour
  Kiadó: Akadémiai
  Kiadás éve: 1988
  Oldalszám: 256
  ISBN: 963054783x

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  719516
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés