Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Madame de Pompadour (Lever) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Madame de Pompadour (Lever) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR
 • Madame de Pompadour (Lever) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR
 • Madame de Pompadour (Lever) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR
 • Madame de Pompadour (Lever) - 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR
890 Ft

A kiváló történész, Evelyne Lever egy különleges képességű és sorsú asszony portréját rajzolja meg. A polgárlányból lett Madame de Pompadour sokkal több volt közönséges szeretőnél: egy személyben töltötte be a hitves, a politikustárs és lélekgyógyász szerepét XV. Lajos oldalán. A szép, intelligens, ritka energiával megáldott nőnek nemcsak elbűvölnie és elcsábítania sikerül a királyt, de hosszú időre magához is láncolja, kényezteti Lajost, olvas a gondolataiban, felrázza bénító melankóliájából. Ám közben egykettőre megérti, hogy nem is annyira a király érzékeire, mint inkább szellemére kell hatnia. "A Pompadour" egy idő után már nem a királyi szerető, hanem az uralkodónő szerepében lép fel...

2019. április 15-én 255 éve hunyt el MADAME POMPADOUR, XV. Lajos francia király kedvese. Jeanne-Antoinette Poisson volt a becsületes neve, és egy derék polgár törvénytelen leányaként bizony nem valami szép reményekkel kezdte az életét. Egyetlen esélye kivételes szépsége volt, de arra is hamar rájött, hogy szép, de buta lányokkal tele van a birodalom. Ezért aztán a testápoláson kívül gondot fordított szellemének pallérozására is, így amikor egy vadászaton végre megismerkedett XV. Lajossal, teljesen rabul ejtette a királyt. Nemsokára Lajos szeretője lett, s a szépséges és okos asszony csakhamar teljesen az ujja köré csavarta a királyt. Mivel pedig Lajos nem nagyon törődött az államügyekkel, Franciaországot Madame Pompadour - vagy ahogy II. Frigyes porosz király nevezte: "Őfelsége, az Alsószoknya" - kormányozta. Még szerencse, hogy ez az uralom - ellentétben a közkeletű felfogással - inkább volt hasznára mint kárára az országnak. Szokás például a szemére vetni költekezéseit, de az igazság az, hogy főként a művészetek pártolására költött sokat, s olyan embereket támogatott mint Montesquieu és Rousseau, Voltaire-t pedig ő neveztette ki udvari történetíróvá. Segítette az Enciklopédia kiadását is, s rokonszenvezett a felvilágosodással. Nagy összegű megbízásait a legkiválóbb festők, szobrászok és építészek kapták, így nélküle most sok remekművel lennénk szegényebbek. De kifinomult ízléséhez azért azt tegyük hozzá, hogy mint akkor általában mindenki, ő sem mosakodott soha. Intelligenciáját pedig mi sem mutatja jobban, mint az, hogy idővel maga is belátta szépségének hanyatlását, s önként visszavonult; "hivatalos szeretőből" a király igazi barátja lett, sőt még Lajos későbbi szerelmi kalandjait is ő szervezte. Rendkívüli asszony volt, még az elhagyott királynéval is sikerült megkedveltetnie magát. (Kalendárium Press)

 

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Evelyne Lever
  Madame de Pompadour
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2003
  Oldalszám: 489

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  961925
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés