Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Madame Curie (Eve Curie) - 85 éve hunyt el MARIE CURIE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Madame Curie (Eve Curie) - 85 éve hunyt el MARIE CURIE
 • Madame Curie (Eve Curie) - 85 éve hunyt el MARIE CURIE
 • Madame Curie (Eve Curie) - 85 éve hunyt el MARIE CURIE
 • Madame Curie (Eve Curie) - 85 éve hunyt el MARIE CURIE
540 Ft

Eddig egyetlenegyszer fordult elő, hogy egy embernek két alkalommal ítélték oda a legmagasabb tudományos elismerést, a Nobel-díjat. Ha csak ezt az egy tényt tekintjük, már akkor is megállapíthatjuk, hogy Marie Curie különleges ember volt. Még jobban aláhúzza ennek rendkívüliségét, hogy ez az esemény nő nevéhez fűződik. Ennyi már önmagában is elegendő ok arra, hogy megismerjük élettörténetét.

Az életrajzi regényeket a rendkívüli dolgok teszik igazán érdekessé. Nos, Marie Curie élete bővelkedik ilyenekben. Lengyel tanár gyermekekként látja meg a napvilágot. Amint eszmélni tud, elnyomás alatt sínylődő hazájából a szabad Franciaországba megy – tanulni, hogy népén segíthessen. Elképesztő nyomorban él, míg tanul, mégis kitüntetéssel végzi az egyetemet. Egész élete ilyen céltudatos törekvés, amellyel a századforduló egyik legnagyobb tudósává küzdi fel magát. Házassága is kivételes képességű emberek egymásra találása: élettársában, a később tragikus véget érő Pierre Currie-ben méltó segítőtársat talál, akivel együtt fedezik fel a rádiumot, s alapozzák meg a radiológia tudományát. Az első Nobel-díjat együtt kapják, a másodikat – férje halála után – már Marie Curie egyedül. Később harmadikat is kapott a Curie család: leányuk, Iréne-Curie személyében.

Madame Curie életének leánya méltő emléket állított ezzel a könyvvel. Senki se tudta volna jobban bemutatni őt az utókornak, mint leánya, Eve Curie, aki nemcsak a világhírű tudóst látta benne, hanem a humánus embert és a szerető édesanyát is.

2019. július 4-én 85 éve hunyt el MARIE CURIE-SKLODOWSKA lengyel születésű Franciaországban élt Nobel-díjas vegyész és fizikus. Varsóban született, és hamar megmutatkozott kivételes tehetsége; négyévesen már folyékonyan olvasott, és szülei sokszor erőszakkal parancsolták egy csöppet játszani, mert az még sem való, hogy egy kislány írjon-olvasson reggeltől napestig. Nem is volt kétséges, hogy tudós lesz belőle, de hogy nő létére a férfiakkal is felveszi majd a versenyt, azt kevesen gondolták volna. Kivált, hogy elég sanyarú körülmények közepette volt kénytelen dolgozni, Párizsban férjével, Pierre Curie-vel egy kémény nélküli, lyukas tetős "laboratórium"-ban kutatták a természet titkait, egyetlen berendezésük egy rozzant fenyőfaasztal volt. Ennek ellenére igencsak szép sikereket értek el, előbb férjével a fizikai Nobel-díjat kapta meg - első nőként -, majd a rádium és a polónium felfedezéséért kiérdemelte a kémiait is, s ezzel ő lett az első kétszeres Nobel-díjas. S mindemellett ellátta a háztartás gondját, gyerekeket szült, férje halála után pedig átvette annak tanszékét a tekintélyes Sorbonne-on. Gondolhatnánk, hogy érdemeiért kivételes tiszteletnek örvendett új hazájában, de éppen ellenkezőleg történt, állandóan piszkálták, rágalmazták, s csak pár éve szolgáltattak igazságot neki, amikor hamvait férje földi maradványaival együtt a legnagyobb franciák végső nyughelyéül szolgáló Pantheonba helyezték át. Ő az első nő, aki saját jogán bejutott oda. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Eve Curie
  Madame Curie
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1971
  Oldalszám: 344
  Kötés: Keménytáblás

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  756201
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés