Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Macskaszerenád - 30 éve hunyt el WEÖRES SÁNDOR

-25%
ÚJ
Macskaszerenád - 30 éve hunyt el WEÖRES SÁNDOR
 • Macskaszerenád - 30 éve hunyt el WEÖRES SÁNDOR
2 999 Ft
Akció: 2 249 Ft
Kezdete: 2019.01.20   A készlet erejéig!

Károlyi Amy és Weöres Sándor számtalan verse bizonyítja, hogy a természet minden jelensége, titokzatossága, szépsége és tragédiája erősen foglalkoztatta őket. Az állatok viselkedésében is a létezés örök törvényszerűségeit kutatták, az élet sokszínűségében gyönyörködtek. Közös életük végén otthonukat mindig megosztották egy-egy befogadott macskával. A költő házaspár egykori szerkesztője, egyben - Károlyi Amy szavaival élve - "cicapásztoruk", Steinert Ágota Weöres és Károlyi macskákról szóló verseit gyűjtötte össze a szerzők és cicáik emlékére és a macskabarátok örömére. A kötetet Orosz István remek grafikái illusztrálják.

2019. január 22-én 30 éve hunyt el  WEÖRES SÁNDOR költő, író, műfordító. Egészen kis korától irodalmárnak készült, gyerekként már verselt, így aztán hamar megalkotta "életművét"; "Én már pályám bevégezém, menjetek ifjak a nyomdokomon!" - írta agg bölcsességgel tizenkétévesen. Egyszóval csodagyerek volt, tizenötévesen már Babits és Kosztolányi olvasgatta verseit, s tizennyolc évesen elérte, amit sok költő soha; verset közölt tőle a Nyugat. Amilyen korán lett felnőtt költőként, olyan későn nőtt ki a gyerekkorból mint ember - egyesek szerint soha -, alapvetően derűs természetét élete végéig megőrizte. Talán ezért is írt olyan sokat a kicsiknek, Bóbita című műve alighanem a legismertebb magyar gyermekverskötet. Az élet úgymond komoly, "felnőtt" dolgai nem nagyon érdekelték, teljesen hidegen hagyta például a politika, ezért aztán az ötvenes években formalistának bélyegezték, és nem engedték publikálni. Ekkor műfordítással kezdett foglalkozni, de azt is oly műgonddal készítette, mint gyermekverseit, bár munkáját megkönnyítette, hogy nyelvzseni volt, természetesen tudott a klasszikus és világnyelveken, de az óind szövegek tolmácsolásához szanszkritül is megtanult, a Nibelung énekek olvasásához pedig elsajátította az ófelnémetet. Híres verses regénye a Psyché, amiből Bódy Gábor csodálatos filmet készített. Az erotika egyébklnt is nagyon érdekelte, bár a nőkkel nem nagyon volt szerencséje, viszont végül nagyszerű társra talált. Felesége, Károlyi Amy is remek lírikus volt, Weöres több gyermekkönyvét tulajdonképpen ketten alkották meg, de abban is remekül kiegészítették egymást, hogy amit a rendkívül rendetlen Weöres szétszórt, azt bölcs erűvel Amy asszony szépen összerendezgette. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Weöres Sándor
  Macskaszerenád
  Kiadó: Helikon
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 73
  ISBN: 9789632278407

 • Cikkszám
  369804
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés